Mihai Stepan Cazazian

PATRIMONIU / Importante descoperiri arheologice în timpul renovării grădiniței armene din Ierusalim

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Preotul Baret Yeretsyan, șeful departamentului imobiliar al Patriarhiei Armene din Ierusalim, a declarat că în timpul renovării unei grădinițe armene din Ierusalim au fost descoperite obiecte sau elemente arheologice importante. Acestea trebuie investigate, a raportat site-ul regionmonitor.com.

Una dintre descoperirile importante este un mare khaihkar (cruce de piatră armeană) despre care se crede că datează din secolul al XII-lea și posibil chiar înainte de această dată. Acest khacikar poartă inscripția „Doamne Iisuse, amintește-ți” cu o imagine gravată a unei cruci armene înflorite și struguri ca motiv.

S-a găsit și un mozaic. Prin stilul său, este probabil din perioada bizantină. Mozaicurile se află în rămășițele clădirilor, a căror vechime nu a fost încă definită cu exactitate. De asemeni au fost descoperite și obiecte de cupru din perioada bizantină sau mamelucă.

Aceste descoperiri sunt încă o dovadă a prezenței armenilor în Ierusalim de foarte mult timp, primii pelerini armeni care au ajuns în Locurile Sfinte datând din primele secole d.Hr.

Krikor Amirzayan

armenews.com