IMPORTANŢA OAMENILOR DE CULTURĂ ÎN VIAŢA COMUNITĂŢII
Nu este un secret că, pentru existenţa şi menţinerea oricărei comunităţi, există nişte factori importanţi – păstrarea şi transmiterea credinţei, a limbii şi a culturii. În acest sens, alături de Biserică, au lucruri importante de făcut şi oamenii de cultură devotaţi.
Poate că din acest punct de vedere, comunitatea armeană din România este norocoasă, căci de decenii întregi, trăieşte alături de noi şi crează scriitoarea, jurnalista, omul de cultură, fiica devotată şi merituoasă a Bisericii Armene – Doamna Madeleine Karacaşian.
Sunt de nepreţuit implicarea şi aportul Doamnei Karacaşian în activitatea de păstrare şi răspândire a culturii armene. Fiind autoarea a zeci de volume cu articole, studii şi traduceri, ţi se pare că Doamna Karacaşian a devenit intermediar şi ambasador al popoarelor armean şi român în ambele ţări, făcând cunoscute reciproc cultura şi istoria, bogatul sistem de valori şi moştenirea istorico-culturală. A strâns si a editat biografii ale unor personalităţi de seamă din comunitatea armeană din România, precum şi a unor importante documente de arhivă despre întâmplări şi evenimente, aruncând lumină asupra unor personalităţi şi documente istorice, salvându-le de la uitare şi dispariţie.
Traducând din armeană în română, a prezentat publicului român creaţii monumentale ale unor celebri scriitori armeni, contribuind la răspândirea culturii armene în rândurile societăţii româneşti, cât şi în cercurile de armeni din România.
Totala dăruire, munca Doamnei Karacaşian a fost şi este apreciată şi astăzi pe merit de către Sfânta Biserică Apostolică Armeană, de către guvernul şi autorităţile din Republica Armenia, cât şi de către statul român, de Eparhia Armeană din România şi de Uniunea Armenilor din România. O dovadă vie a acestui lucru sunt acele numeroase medalii, diplome şi premii, pe care le-a binemeritat, graţie activităţii sale pline de dăruire.
Am aflat cu mare bucurie că au apărut două cărţi noi ale sale – „Personalităţi armene din istoria României moderne şi contemporane” şi volumul VI din ciclul „Cu şi despre armeni” care, cu siguranţă şi în mod meritoriu, îşi vor ocupa locul în bibliotecile publicului cititor.
Vă felicităm din toată inima cu prilejul noilor apariţii editoriale şi vă adresăm, stimată Doamnă Karacaşian, binecuvântările şi aprecierile noastre, dorindu-vă ani lungi, cu zile însorite şi cu sănătate, un scris rodnic şi noi realizări!
Cu rugăciuni către Dumnezeu şi cu binecuvântări
P.S. Episcop DATEV HAGOPIAN
Întăistătător al Eparhiei Armene din România