Arhiepiscopia Armeana

Împlinirea a 107 ani de la târnosirea Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din București

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 6 noiembrie 2022 s-a sărbătorit, împlinirea a 107 ani de la târnosirea Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil„ din București, patronii spirituali ai acestui lăcaș. Cu această ocazie, s-a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România și Exarh al Eparhiei Armene din Bulgaria, în coslujire cu preoții din cadrul Eparhiei. La Sfânta Liturghie Arhierească au fost prezenți domnul Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, doamna Roza Seropian, consul al Republicii Armenia în România, membrii ai consiliilor eparhial și parohiale, precum și binecredincioși din Constanța, Pitești, Galați, Botoșani.

Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian a vorbit în predica sa despre rolul bisericii și a subliniat în special următoarele: La împlinirea a 107 ani de la târnosirea acestei Catedrale avem datoria de a ne dovedi reușitele ce se doresc a veni spre împlinirea năzuințelor strămoșilor noștri, cu angajament ferm de a continua străduința lor pilduitoare în folosul nației armene și a sfintei noastre biserici. Amplele lucrări de renovare, care sunt în curs de efectuare la Catedrală dovedesc reperele activității noastre prezente și viitoare. În întreaga noastră activitate ne-am străduit să împletim puterea tradiției cu noile viziuni ale vremurilor moderne. Ne-am străduit să  răspundem dorințelor tinerei generații, să coagulăm elnul tinerilor în folosul idealului de păstrare a ființei  naționale, de formare în spirit armenesc a  generației ce va urma, sădind în sufletul acesteia dragostea de patrie și credința în Dumnezeu. Stim cu toții că vremurile de acum nu sunt pașnice, nori de furtună se abat parcă asupra existenței omenirii tulburând tot ce părea a fi senin și liniștit. Noi vom continua a ne împlini menirea de slujire, în folosul bunei înțelegeri, pentru pace și iubire, pentru biruința credinței în Hristos. Ne-am adunat astăzi sub cupolelei mândrei noastre Catedrale pentru a ne uni glasurile în rugăciune, pentru cei care ne-au transmis această moștenire și pentru reușita năzuințelor noastre. Ne-am adunat pentru a prăznui Hramul Catedralei, dar și pentru a dovedi că întotdeauna Biserica va rămâne locul în care ne vom regăsi așa cum ne dorim, cu dorința de a face totul pentru  a dovedi că menirea omenirii este de a fi asemeni Creatorului, mai presus de vorbe și ideologii. Ne rugăm Domnului să ocrotească această Catedrală și pe toți cei ce se închină aici, să-i ocrotească pe toți cei care cu frică și evlavie  trăiesc și se pleacă în fața  sfintelor altare. Dumnezeu să-și reverse belșugul de har și purtarea de grijă asupra popoarelor român și armean, asupra tuturor. Dumnezeu să ocrotească România, Armenia, întreaga lume, dăruind pace și dorințe de bunăînțelegere.

Fie veșnic pomeniți ctitorii acestui lăcaș!

Sa rămânem tari în credință, spre slava lui Hristos și strălucirea Bisericii, Amin”.

Preasfinția Sa și-a exprimat recunoștința față de slujitorii Sfântului altar, preoți, diaconi, corului bisericii, preotului paroh și membrii consiliului parohial al Parohiei Bisericii Armene din București, totodată mulțumind și binefăcătorilor, care au sprijinit financiar buna organizare a hramului.

După predică, sub protia Preasfinției Sale s-a oficiat slujba de Te Deum cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la întronizarea Sanctității Sale Karekin al II-lea, Patriarh Suprem și Catolicos al Tuturor Armenilor, înălțându-se rugăciuni către Dumnezeu pentru sănătatea Sanctității Sale și statornicia Sfântului Scaun de la Ecimiadzin.

Potrivit tradiției, la sfârșitul Sfintei Liturghii s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru toţi Întăistătătorii Eparhiei, clericii care au slujit în Catedrala Arhiepiscopală din București, precum şi pentru binefăcători și ctitori.

Iar la urmă s-a săvârșit slujba de sfințirea madaghului (pachete) în curtea Catedralei, care a fost împărțit credincioșilor prezenți.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

fotografii de Amilcar Iovanescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.