Împlinirea a 106 ani de la târnosirea Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din București

Pe 7 noiembrie 2021 s-a sărbătorit, cu mare fast, împlinirea a 106 ani de la târnosirea Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din București. Cu această ocazie, s-a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România și Exarh al Eparhiei Armene din Bulgaria. La Sfânta Liturghie Arhierească au fost prezenți și domnul Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, doamna Lia Mirzoyan, consul al Republicii Armenia în România, membrii ai consiliilor eparhial și parohiale, precum și poporul credincios.

Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian a vorbit în predica sa despre rolul bisericii, al bisericii vizibile din piatră și mai ales importanța bisericii spirituale invizibile, despre unirea cu Mântuitorul Iisus Hristos prin Sfânta Liturghie și Sfânta Împărtășanie. Preasfinția Sa a subliniat în special următoarele: “Timp de mai bine de un secol, această Catedrală magnifică și-a luat credincioșii sub aripile sale, educându-i în spiritul creștin, în credință, valorile și tradițiile naționale. Au trecut generații, dar și astăzi Sfânta Biserică Apostolică Armenească continuă să-și împlinească misiunea sfântă pe acest pământ primitor care a devenit a doua Patrie iar noi continuăm să ne păstrăm credincioșii armeni, semănând limba, credința, cultura armeană, precum și menținerea vie a identității armene. Astăzi trăim din nou vremuri tulburi, când cursul normal al vieții umane este luat cu asalt din cauza pandemiei globale, dar noi nu trebuie să ne slăbim credința și cursul vieții noastre din această cauză. Este rugăciunea și dorința noastră ca Dumnezeu să păstreze de neclintit această Catedrală, să curețe lumea de această nouă pandemie, să-i vindece pe toți cei care luptă astăzi împotriva acestei boli. Dumnezeu să binecuvânteze și să împartă harurile Sale popoarelor prietene armene și române, să mențină puternice statele Armenia și România, dându-le zile pașnice și prospere divine. Rugăciunile și tămâia noastră către binefăcătorii și ziditorii bisericii”.
De asemenea, Preasfinția Sa a prezentat cartea liturgică despre Sfânta Liturghie a Bisericii Apostolice Armene, publicată cu ocazia împlinirii a 620 de ani de la întemeierea Eparhiei Armene din România, menționând următoarele: „Din păcate, armeana noastră veche (grapar) de aur a devenit de neînțeles pentru mulți, mai ales pentru credincioșii noștri din diaspora armeană. Referitor la această situație, diaspora din România nu este o excepție. Așadar, pentru cei care nu știu să citească limba armeană și cei interesați de Sfânta Liturghie a Bisericii noastre, în paralel cu textul în limba armeană veche grapar, avem publicată în această carte liturgică traducerea acesteia în limba română, transliterația fonetică și în limba armeană occidentală. Suntem încrezători că acest lucru va facilita participarea credincioșilor nostri la această Sfântă Taină a Liturghiei. Aducem binecuvântările și aprecierea noastră tuturor celor care au contribuit la această inițiativă puternică. Scopul nostru principal nu este numai să punem la dispoziție Sfânta taină a Liturghiei, ci să-l și ajutăm pe credinciosul prezent să participe la Sfânta Liturghie cu o conștientizare mai profundă. Suntem siguri că această carte liturgică își va îndeplini scopul, devenind un stimulent pentru întărirea vieții de rugăciune și consolidarea credinței.”
Preasfinția Sa și-a exprimat recunoștința față de slujitorii Sfântului altar, diaconi și cărturari, corului bisericii, precum și preotului paroh și membrii consiliului parohial al Parohiei Bisericii Armene din București.

După predică, Prea cucernicul părinte Oșakan Khatchatryan, preotul paroh al Parohiei Bisericii Armene din București, în numele clerului și al credincioșilor laici, al membrilor consiliilor eparhial și parohiale, l-a felicitat pe Preasfințitul Episcop Datev Hagopian cu ocazia împlinirii a 10 ani de la hirotonirea Sa întru Arhiereu, urându-i sănătate și mulți ani de îngrijire pastorală rodnică în cadrul Eparhiei Armene a României.

Preasfinția Sa și-a exprimat recunoștința tuturor oficialităților, clerului și laicilor pentru felicitările și urările de bine care i-au fost transmise cu ocazia împlinirii a 10 ani de la hirotonirea Sa ca Episcop.
Ulterior, sub conducerea Preasfinției Sale s-a oficiat slujba de Te Deum cu ocazia împlinirii a 22 de ani de la întronarea Sanctității Sale Karekin al II-lea, Patriarh Suprem și Catolicos al tuturor armenilor, înălțându-se rugăciuni către Dumnezeu pentru sănătatea Sanctității Sale și statornicia Sfântului Scaun de la Ecimiadzin.

Potrivit tradiției, la sfârșitul Sfintei Liturghii s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru toţi Întăistătătorii Eparhiei, clericii care au slujit în Catedrala Armenească din București, precum şi pentru binefăcătorii și ctitorii.

Ulterior s-a procedat la sfințirea madaghului (pachete) în curtea Catedralei și a fost împărțită credincioșilor.

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale, a fost lansată o expoziție amplasată pe gardul complexului Catedralei unde sunt prezentate toate bisericile armenești ale Eparhiei Armene din România, obiecte bisericești de valoare păstrate în muzeul Dudian, fotografii înfățișând diverse programe și evenimente cu tineri, adolescenți și copii, inițiate de Eparhie.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România