Mihai Stepan Cazazian

Implicarea comunității armenești sucevene în proiectul ”Școala altfel”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSCN0005

 

Astăzi, 22 aprilie 2016, Muzeul Școlii Armenești a fost gazda unei ore de istorie ”altfel”.

Elevii Colegiului Național ”Ștefan cel Mare”, coordonați de profesorii de istorie Petrișor Didina și Dranca Bogdan, au fost oaspeții Uniunii Armenilor din Suceava și au vizitat Muzeul Școlii Armenești și biserica armenească Sfânta Cruce din Suceava.

A fost o lecție interactivă, în care prezentatorul și elevii au purtat un dialog despre comunitatea armenească a principatului Moldovei, a regiunii Bucovinei și despre așteptările pe care le are comunitatea armenilor, în context național și global. S-a pus accent pe comemorarea Genocidului armenilor și a fost explicat conținutul expoziției dedicate acestui trist moment din viața armenilor.DSCN0019
DSCN0003

Elevii s-au arătat interesați de expozițiile permanentă și temporară, dedicată comemorării Genocidului Armenesc, de obiectele de cult expuse în muzeu, de icoanele din Biserica Sfânta Cruce. Li s-a explicat rolul semnificativ pe care comunitatea armenească l-a avut nu doar în sânul propriei comunități, ci și în bunul mers al societății Bucovinei.

Tot astăzi vor vizita mănăstirea Zamca și în viitorul apropiat – pentru că a venit primăvara și lecțiile de istorie în aer liber sunt tot mai apreciate – vor vizita mănăstirea Hagigadar, unde vor avea parte de o lecție multidisciplinară (alături de conducerea UAR Suceava și de profesorii de geografie și biologie).

DSCN0013

Acest proiect se înscrie într-o încercare ambițioasă amplă de redescoperire a trecutului istoric local, de a acorda locul cuvenit comunităților etnice ale Bucovinei în peisajul regiunii.

Astfel, elevii au început să privească, cu ochii unui călător, trecutul propriei urbe și să descopere frânturi fascinante de istorie, care se află atât de aproape de ei.

Corina Derla

22 aprilie 2016

DSCN0024