Simona Paula Dobrescu

IERUSALIM / Au început săpăturile arheologice la BAZILICA SFÂNTULUI MORMÂNT, coordonate de Universitatea” La Sapienza “

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pentru prima dată va fi posibil să se cerceteze din punct de vedere arheologic un monument unic în lume. Acesta, nu a fost supus niciodată săpăturilor sistematice, conține o intensă stratificare arheologică, cât și mărturii ale unor situații, de o extraordinară valoare istorică și simbolică, a legăturilor între Orient și Occident.

Sfântul Mormânt: ceremonia de îndepărtare a primei pietre a Bazilicii pentru începerea săpăturilor coordonate de Universitatea „Sapienza”

Cu o ceremonie de scoatere a primei pietre din pavimentul Bazilicii Sfântului Mormânt, în ziua de 14 martie 2022, au început săpăturile arheologice, conduse de Departamentul de Științe ale Antichității, al Universității “La Sapienza” din Roma.

Este vorba – explică Academia Romană – de o săpătură deosebit de complexă, care se va desfășura în mod continu, pe o perioadă care va depăși 2 ani și jumătate, se va face în orele stabilite, fără întrerupere, atât ziua cât și noaptea, pentru a permite desfășurarea normală a serviciului religios și pentru a nu împiedică fluxul pelerinilor.

În timpul săpăturilor, metodologiile avansate folosite, se vor uni cu exigențele garantării unei rapide desfășurări a lucrărilor de păstrare a multifuncționalității a spațiilor: acest dificil context a cerut o pregătire deosebit de precisă în cursul ultimelor luni, nu numai din punct de vedere științific și tehnic, dar și motivațional și psihologic, obținută datorită disponibilității profesorilor Academiei din Roma.

“Activitatea cercetătorilor într-unul din locurile cele mai sfinte pentru creștini și de extraordinară importanță istorico-artistică, este motiv de mândrie și de confirmare a exclusivității obținute de Universitatea “La Sapienza”, la nivel internațional, cât și în cadru umanității”, a a afirmat rectorul Antonella Polimeni.

“Suntem deosebit de onorați și de mândri că putem pune la dispoziție competențele arheologilor noștri”, – a adăugat Giorgio Piras, directorul Departamentului de Științe ale Antichitáții, – pentru o lucrare de foarte importantă valoare științifică și istorică, la care colaborează mulți cercetători ai Universității La Sapienza”.

Pentru activitățile arheologice, conduse de Francesca Romana Stasolla de la Departamentul de Științe ale Antichității, a fost constituită o echipă alcătuită din arheologi de la Departamentul amintit mai sus, din istorici, din experți ai Istoriei Artei, ai Istoriei Religiilor, ai Artei și al Spectacolului, din antropologi, ingineri de la Departamentul de Inginerie Mecanică și Aero-Spațială și de psihologi de la Departamentul de Psihologie a Proceselor de Dezvoltare și Socializare.

În 2019 în numele celor 3 importante comunități care se ocupă de Custodia Țării Sfinte ( Patriarhia Ortodoxă, Custodia Țării Sfinte-Franciscanii și Patriarhia Armeană) au fost încredințate Departamentului de Științe al Antichității cercetările arheologice legate de proiectul de restaurare a pavimentului Bazilicii. Lucrările de restaurare vor fi executate de Fundația Centrul de Păstrare și Restaurare “La Venaria Reale” din Torino.

În perioada pandemică lucrările nu s-au oprit, dimpotrivă au continuat cu predispunerea instrumentelor care au scopul de a asigura rapiditatea și eficacitatea activității, crearea unei baze de date referitoare la Bazilică cât și a istoriei sale: date editate și inedite, la care se vor adăuga toate informațiile care provin din actualele cercetări. Totodată vor fi studiate soluții pentru o înregistrare rapidă și eficace a repertelor.

Cu scopul de a coordona și de a predispune activitatea arheologică au fost întreprinse o serie de misiuni la Ierusalim, pentru care Departamentul de Științe ale Antichității al Universității “La Sapienza” din Roma, a obținut un permis special, din partea autorităților israeliene, pentru săpăturile pe care le va efectua.

Simona Paula Dobrescu