Mihai Stepan Cazazian

IAȘI / Ziua Internațională a Limbii Materne

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          In data de 22 februarie 2020, comunitatea armeana din Iasi a sărbătorit alaturi de celelalte comunitati etnice “ Ziua Internațională a Limbii Materne”, in Sala de spectacole “Diotima” a Casei de Cultură “Mihai Ursachi” a Municipiului Iași. In cadrul evenimentului a fost lansat volumul “Metamorfoze lirice”, o microantologie de poezie armeana, evreiasca, elena, italiana, rroma, rusa, ucraineana, araba, franceza, proiect initiat de catre doamna Daria Tănăsuca si coordonat impreuna cu reprezentantii Casei de Cultura “ Mihai Ursachi”.In cadrul intalnirii, membrii tuturor comunitatilor au prezentat aspecte importante referitoare la particularitatea limbii materne si au recitat poezii, literatura armeana fiind promovata prin poeziile lui Siamanto, Komitas si Daniel Varujan.

Aparitia acestui volum face parte dintr-un proiect amplu intitulat “ Literatura multietnica- liant cultural intre popoarele lumii!, ce se va desfasura pe intreg parcursului anului 2020 si care are ca scop promovarea valorilor culturale armene si a altor minoritati etnice.

Prezentam in continuare cateva idei surprinse de catre doamna Daria Tănășuca in prefata publicatiei , aspecte care sintetizeaza importanta limbii materne in promovarea spiritului national:

“ Toate popoarele lumii au in existenta lor un geniu creator, care defineste trasaturile spiritului national. Aceste trasaturi sunt unice si nu pot fi identificate in alte spatii geografice sau culturale. Componente culturale importante, care devin simboluri nationale, s-au dezvoltat pe diverse directii precum literatura, muzica, pictura, arhitectura etc.

Inca din cele mai vechi timpuri, literatura a jucat un rol esential in dezvoltarea natiunilor, fiind un instrument de exprimare a spiritului creator si de mentinere a identitatii culturale in lupta pentru supravietuirea valorilor proprii.

Dinamica sociala s-a caracterizat de-a lungul secolelor de fenomene migratoare de exceptie, ce au avut ca rezultat formarea unor comunitati etnice in zone  geografice indepartate de spatiul natal. Un exemplu in acest sens este orasul Iasi, care a gazduit pe teritoriul sau numeroase minoritati etnice precum armeni, evrei, greci, rusi lipoveni, rromi, ucrainieini, italieni sau francezi. Toate aceste comunitati au adus cu ele in tara de adoptie cultura si traditiille stravechi, avand un rol important in formarea societatii iesene de astazi. Un aspect important al comportamentului comunitatii in care s-au integrat minoritatile este acela al armoniei si simbiozei culturale, deoarece pe teritoriul Iasului nu s-au evidentiat forme de asuprire culturala, ci din contra, s- a putut observa un fenomen de comunicare culturala armonioasa.

Minoritatile etnice au gasit un spatiu primitor in zona Iasului, aducand beneficii la dezvoltarea orasului. De exemplu, biserica armeana ”Sfanta Maria”, care dateaza din anul 1395, este prima atestare documentara a orasului Iasi. Grecii si evreii au adus contributii importante la dezvoltarea societatii iesene prin talentul deosebit la negot. Italienii si francezii s-au bucurat de o notorietate deosebita datorita telentului in arhitectura, rusii si ucrainieii s-au evidentiat prin onestitate si harnicie, rromii prin darzenia cu care au facut fata greutatilor, toate comunitatile etnice avand asadar un rol important in viata comunitatii locale. Conducatorii orasului au acordat diverse privilegii minoritatilor, ceea ce a dus la o inflorire pe toate planurile a Iasului, in perioada interbelica, orasul nostru fiind una dintre cele mai cosmopolite zone din tara.

In afara de contributiile importante la dezvoltarea economica, comunitatile etnice au avut un aport important la conturarea unei vieti culturale bogate. Muzica, literatura, pictura au fost domenii cheie in acest fenomen spiritual. Desi departe de tinuturile natale, minoritatile etnice au luptat pentru mentinerea identitatii nationale, promovand valorile culturale proprii. Literatura a jucat un rol esential in pastrarea identitatii, deoarece prin intermediul sau si al limbii materne s-au promovat unicitatea si valoarea geniului national.

Volumul ”Metamorfoze lirice” este un simbol al armoniei si diversitatii etnice, un tribut adus luptei pentru pace intre popoarele lumii. In cadrul proiectului cultural au fost inglobate elemente ale literaturii tuturor comunitatilor etnice din Iasi, creandu-se un volum unic, tocmai prin bogatia diversitatii culturale, sintetizata in toate poemele publicate. “

Finalul evenimentului a fost marcat de un moment artistic de impact, ce a incantat publicul iesean. Actorii Mihai Afloarei și Tudor Andrei Ostafie au recitat poezii din volumul proaspăt editat, iar soprana Marina Porumb a susținut un microrecital muzical de exceptie.

S.A.

  •  
  •