Mihai Stepan Cazazian

IAȘI / Serată culturală dedicată muzicii,dansului și literaturii armene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe data de 10 septembrie, cultura armenească s-a manifestat la Ateneul Român din Iași, prin intermediul unei serate culturale. Spiritul armenesc a fost resimți  prin intermediul muzicii, al dansului și al creației literare.
Domnul profesor Andi Dașchievici a inițiat publicul în istoria armenilor din zona Iașului, urmărind apoi în sens ascendent firul povestirii până în prezent, marcând cele mai importante momente ale civilizației orientale aflate pe tărâm moldav. Istorisirea a fost acompaniată de recitaluri de poezie, muzică și dansuri armenești. Cezar Enache, membru al echipei de proiect a recitat poezia ce poartă titlul proiectului, creație proprie, prin intermediul căreia și-a propus să nuanțeze cele mai importante centre armenești din vechiul târg Ieșean, ajungând până în prezent, la Cafeneaua Veche, un local distins prin înclinația sa culturală și activitățile pe care le organizează. Un alt moment inedit a fost reprezentat de recitalul de poezie al Victoriei Vozian, care a dorit prin stihurile verbalizate să surprindă esența culturii și civilizației armenești, pe care a transmis-o publicului.
Muzica s-a făcut resimțită grație a doi artiști talentați, Indra Ajjawi și Andrei Pîrțac, care au încântat auditoriul cu excepționala interpretare a melodiilor și cu repertoriul bogat. Trupa „Siamanto” a adus în atenția celor prezenți o altă latură artistică pentru care armenii sunt binecunoscuți- dansul. Mișcările corporale grațioase și diversificate constituie o artă vizuală remarcabilă, fiecare dans având și o istorie bogată în urma sa, care a fost redată cu succes de dansatori. Spre încheiere, publicul a fost surpins de un cântec cu specific armenesc, redat în formă bilingvă de către domnișoara Ștefana Agop și Maria Crețu, denumit Menq enq, mer sareră, sau Suntem noi și munții noștri.
În încheierea seratei culturale, a fost organizată o horă armenească la care au luat parte atât organizatorii cât și publicul, instituindu-se o atmosferă marcată de concordie și voie bună.
 
CEZAR ENACHE –
membru al echipei de proiect ArmenIS –
identități ale trecutului