Mihai Stepan Cazazian

IAȘI / Sărbătoarea Crăciunului la armeni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Povestea sărbătorilor de iarnă debutează cu tradițiile și obiceiurile minorităților din zona moldavă. În acest sezon petrecerile încep cu armenii și etnicii ce petrec mai mult timp în „orașul celor 7 coline” denumit și mozaicul interetnic al urbei ieșene. Națiunea armeană a adoptat creștinismul ca religie oficială de stat, iar ca o dovadă a respectării vechilor cutume religioase, aceștia celebrează Crăciunul odată cu Boboteaza pentru a păstra într-o formă cât mai autentică obiceiul strămoșesc. Având la bază calendarul gregorian, pe parcursul istoriei s-au realizat diverse modificări în ceea ce privește celebrarea sărbătorilor de iarnă. Odată cu acceptarea creștinismului printre religiile Imperiului conform Edictului din Milan din anul 313, Împăratul Constantin a decis menținerea datei de 25 decembrie ca zi dedicată izbândei luminii împotriva întunericului. Schimbarea a fost acceptată, iar bisericile creștine în urma Sinodului de la Chalcedon din 451, au ridicat diverse dezbateri privind natura umană și divină a Mântuitorului.

Toate aceste aspecte fiind analizate de teologii armeni ce au dorit să scoată în evidență simbolul unificator al acestei sărbători și anume faptul că membrii comunității se îndreaptă cu sufletul deschis către lăcașul de cult cu scopul de a răspândi vestea nașterii Mântuitorului. Din vremuri străvechi tinerii însoțiți de reprezentanții și oficialii armeni duceau vestea Nașterii Domnului prin colind. În toate casele tradiționale, armenii din Iași pătrund rostind celebrul colind „Aysor done, ev Surp Dzănunt, Avedis”, aceștia având astfel ocazia ca la ceas de seară să primească daruri, dar să se și reunească cu familia și prietenii. De sărbători dăruim și primim daruri, cel mai frumos dintre acestea fiind acela de a petrece într-un cadru armonios aceste momente binecuvântate în compania celor dragi! Obiceiurile străvechi sunt transmise din generație în generație, prilej pentru armenii din Iași de a se revedea.

Anul acesta comunitatea armeană din Iași s-a reunit în ajunul Crăciunului, promovând tradiția armenească într-o formă autentică prin colinde și dans armenesc. Povestea Crăciunului începe odată cu aroma rodiei, fructul tradițional armenesc, dar și cu celebra urare: „Shnorhavor Nor Dari yev Surp Dzănunt!” ce reprezintă un îndemn de a petrece noul an cu belșug în casa și liniște în suflet.
Ștefana Agop