Mihai Stepan Cazazian

IAȘI / Minorități, cultură, bunătăți” – Proiect „Metamorfoze” la a opta ediție

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 14494686_1273557905997976_3035897620515499105_n-1
            ALUMNUS CLUB pentru UNESCO și Comisia Națională a României pentru UNESCO au organizat, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, cea de-a opta ediție a proiectului „Metamorfoze”, cu tema: „Minorități, cultură, bunătăți”.
Evenimentul s-a desfășurat la Iași, în perioada 04 – 09 octombrie 2016, și a avut ca obiectiv specific încurajarea modalităților de integrare culturală prin activități derulate într-un spațiu comun, prin interacțiune directă între reprezentați ai organizațiilor minorităților din România. Activitățile au vizat întărirea comunicării interculturale prin  intermediul cunoașterii gastronomiei tradiționale, a unor obiceiuri de toamnă ale minoritatilor și prin activități creative comune, cum ar fi incondeiatul oualelor, propus de reprezentanta minorității ucrainene. Au raspuns invitatiei mai multi reprezentanti ai minorităților: romă, ucraineană, a rușilor lipoveni, elenă, italiană, bulgară, turcă, tătară, poloneză, sârbă, armeană, maghiară, evreiască și germană.
dscn2047
            Au fost organizate o serie de workshopuri în care participanții au pregătit bucate tradiţionale, aparţinând minorității din care provin.  Rețetele bucatelor respective vor face parte dintr-o  carte de bucate online pregătită de editura Cygnus din Suceava. Din partea Uniunii Armenilor a participat Paul Agopian care a încântat publicul cu bucatele armenești pregătite.
            Mesele rotunde, la care au fost invitati specialisti în domeniul cultural, au avut ca tematică  problematica UNESCO cu privire la minoritati și prioritățile actuale globale ale acestui for, într-o perioadă în care România celebrează 60 de ani de cand este stat membru al UNESCO. O expozitie cu documente UNESCO a fost amplasata in holul hotelului, unde s-a desfasurat proiectul.  A fost pregatit si un medalion  Niculae Mircovici – In memoriam de catre reprezentantii minoritatii bulgare, cinstind astfel memoria celui care a fost până în urmă cu câteva zile reprezentantul Uniunii Bulgare din Banat  în Parlamentul României.
            Sambătă seara, la închiderea evenimentului, ansamblul de dansuri al minorității elene din Iași a invitat pe toti participanții să învețe să danseze grecește la restaurantul Majestic, unde s-a desfasurat  tot proiectul. Vizitele la muzeele din Iasi, alaturi de celelalte evenimente, au intregit un program complex, bazat pe consolidarea respectului reciproc, cultivarea mândriei față de propria identitate, a sentimentului de apartenență la cultura României și a Europei.
 armenia-page0001
Partenerii evenimentului :
Federația Europeană a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO (FEACU)
Societatea Științifică Cygnus UNESCO
Federația Română a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO (FRACCU)
Asociația Italienilor din Romania RO.AS.IT
Restaurantul Majestic