Mihai Stepan Cazazian

IAȘI / Luna filmului armenesc

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Uniunea Armenilor din Romania – Sucursala Iasi a participat in calitate de partener cultural al  Casei de Cultură „Mihai Ursachi ”a Municipiului Iași la manifestarea „Multiculturalitatea în arta cinematografică”, activitate  care va reuni diverse comunități etnice din Iași si anume: evrei, armeni, rusi-lipoveni, ucraineni, rromi, greci.

Pe 30 octombrie, ora 18.00,  comunitatea armenilor din Iași s- a bucurat de o seara de film armenesc, la care a fost vizionata celebra productie “ Ararat, a regizorului Atom Egoyan , considerata reprezentativa pentru istoria genocidului armean.  Dezbaterile prilejuite de aceasta proiectie l-au avut ca invitat special pe regizorul Ovidiu Lazăr, personalitate recunoscută a cinematografiei românești, dar și reprezentanti ai unor institutii de invatamant, specializati în problemele multiculturalității.

De asemenea, tot pe parcursul lunii octombrie 2019, comunitatea armeană din Iași s-a bucurat de prezenta unui oaspete deosebit și anume doamna Oana Șuteu Khintirian, care a efectuat o vizită de lucru alături de familia sa. Au fost realizate filmări la Biserica Armeană din Iași, ce datează din anul 1395 și este prima atestare documentară a orașului. În perioada 2019-2020 va fi realizat de către talentata regizoare, un film documentar ce are ca temă principală comunitatea armeană. Producția va fi realizată de către Oficiul Național al Filmului din Canada, producătoare fiind doamna Nathalie Cloutier și va cuprinde o serie de scene filmate la Iași. Filmul va fi lansat în premieră în România, în vara anului 2020 și va fi dedicat străbunicului doamnei, diplomatului armean Harutiun Khintirian, primul consul general al Republicii Armenia in Romania, ce a avut un rol important în medierea relațiilor diplomatice dintre statul român și cel armean.

Daria Tănășuca