Mihai Stepan Cazazian

IAȘI / Gala ArmenIS

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Într-un cadru festiv, comunitatea armeană din orașul moldav a celebrat 100 de ani de la înființarea Uniunii Armenilor din România, organizație ce și-a lăsat amprenta la nivelul societății prin integrarea facilă a armenilor refugiați de după genocidul armean din 1915, dar și prin modul autentic de promovare a valorilor armenești în epoca contemporană. Prezente la acest eveniment au fost două personalități marcante de sorginte armeană, Dr.  Emanuel Nazaretian, președintele Uniunii Armenilor din România sucursala Roman și prof. univ. dr. Eugen Golgoțiu, vicepreședintele Uniunii Armenilor din România sucursala Iași.

În cadrul evenimentului ne-au fost împărtășite informații prețioase despre istoria armenilor din târgul ieșean și romașcan, realizândându-se o permanentă trecere de la trecutul glorios în care comunitatea armeană avea a contribuție economică pe plan local și național, dar și în epoca contemporană când zestrea culturală este pusă în valoare prin activități ce pun în valoare tradițiile și obiceiurile acestei frumoase comunități. Pe parcursul evenimentului s-a realizat o incursiune în cultura și civilizația milenară a poporului armean, care pas cu pas s-a axat pe evidențierea dansului, muzicii și picturii, ce reliefează ținutul rodiilor strugurilor și caiselor, dar și frumusețea patriei mamă – Armenia.

Un moment artistic pregătit cu migală de ansamblul de dansuri Siamanto, dar și un recital extraordinar de pian realizat de Academia de Talente Ella Gondoș, au fost momentele surpriză ce stârnit atenția publicului. Cadrul aristocratic al Muzeului „Mihail Kogălniceanu” din Iași indică deviza de a păstra parfumul vremurilor de odinioară, în care își face resimțită prezența istoria glorioasă a națiunii române. Complexul Muzeal Moldova din Iași în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România sucursala Iași au organizat celebra manifestare culturală dedicată centenarului din dorința de a transmite mai departe spiritul intercultural al urbei ieșene, considerată a fi mozaicul intercultural al spațiului moldav. Deschiși laturii interculturale, armenii au reușit să ofere contur spațiului ieșean, reușind să pună în discuție aspecte importante ce țin de istoria, religia, economia și cultura unui popor milenar.

Tradițiile și obiceiurile unei comunități antice ce în trecutul istoric a avut o contribuție economică semnificativă la nivelul urbei ieșene, iar astăzi una cultural-artistică ce este într-o continuă dezvoltare. Deosebit de important este să promovăm spiritul intercultural pe tărâmul moldav și să fim alături de comunitatea armeană la ceas aniversar atunci când celebrează 100 de ani de la înființarea primei organizații sub patronajul căreia istoria centenarului este rescrisă în jurnalul ireversibil al timpului.

Alexandra Damian