IAȘI | File de cultură
: Comunitatea armeană se prezintă!
Sunt armean, sunt bătrân / Precum muntele acesta biblic / Şi picioarele-mi sunt ude / Încă de la potop.
( Legendă populară)
În perioada mai – iunie 2021, la Iaşi s-au desfăsurat in cadrul proiectului cultural “ File de cultură armeana”, Ediţia 2021, o serie de manifestări ce au avut ca ţintă promovarea valorilor armene în societatea ieşeană.
Iniţial a fost organizat în intervalul aprilie-mai 2021 concursul de pictură şi grafică “ Armenia de poveste”, activitate ce a avut ca temă de creaţie motivele armeneşti precum rodia, muntele Ararat, bisericile armeneşti, chipul de femeie armeancă, costume tradiţionale armeneşti etc. La finalul concursului, toate creatiile micilor artişti au fost adunate într-un album foto de excepţie “ File de poveste armenească”.

“ Albumul înglobează simbolurile culturale armeneşti, realizate prin prisma originalitătii artiştilor, ce au participat la acest proiect grafic inedit. Emblemele culturale armeneşti şi-au găsit un loc special în inima tinerilor ieşeni, demonstrând înca o dată simpatia de care se bucură comunitatea armeană la Iaşi. Uniţi în diversitate, vom reusi să trăim în armonie şi respectând valorile culturale ale tuturor comunităţilor etnice, vom deveni actorii construcţiei unei societăţi echilibrate şi tolerante..
Acest proiect se doreşte a fi un tribut adus geniului creator naţional armean, ce a reusit să își păstreze unicitatea în intreaga lume, contrar vicisitudinilor ce i-au stat în cale de-a lungul veacurilor, marcate de evenimente sângeroase.”, a precizat doamna Daria Tănăsuca, coordonatoarea proiectului “ File de cultura armeana, Editia I, anul 2021.
Juriul pentru concursul de creatie armeneasca a fost alcatuit din : domnul prof. univ. dr. Agop Maricel, presedintele U.A.R- Iasi, doamna Director al Editurii “ Ars Longa” Brandusa Tamas, domna critic de arta si cercetator Marinela Rusu, doamna profesor de arte plastice Nicoleta Bidu Şurubaru, care a semnat şi coperta finală a albumului, lucrare expusă momentan în cadrul unei expozitii de exceptie , găzduita de Galeriile de artă ale Municipiului Iaşi “ Dan Hatmanu “.

Curtea sediului U.A.R. – Sucursala Iași a devenit neîncăpătoare în data de 17 iunie 2021, la ora 14.30, întrucât au sosit oaspeți din Iași și Pașcani, ce așteptau cu nerăbdare anunțarea câștigătorilor la concursul de creație armenească inițiat în luna martie 2021.

În deschiderea evenimentului domnul prof. univ. dr. Maricel Agop, președintele U.A.R. – Sucursala Iași a făcut o prezentare despre istoria comunității armene din Iași. Ulterior, doamna Brândușa Tamaș, președinte al Asociației Semper Artes din Iași a vorbit despre importanța dezvoltării actului artistic pentru formarea viitorilor adolescenți. Important de menționat este faptul că elevilor li s-a făcut un tur ghidat al Bisericii Armene din Iași, atent coordonat de doamna Daria Tănăsucă. Premiile au fost oferite ținând cont de originalitate și creativitate, fiecare operă fiind o transpunere a motivelor și simbolurilor armenești, in moduri originale, fiecare creatie transmitand un mesaj diferit publicului.

Domnul Presedinte Agop Maricel a asigurat participanţii la acest proiect că manifestarea culturală va fi organizată anual, dorindu-se a deveni parte integrantă din programul de branding al U.A.R Iasi, cu scopul de a pune simbolurile armeneşti ieţene pe harta turistică a oraşului Iasi, atestat pentru prima dată printr-o inscripţie în piatră, ce datează din anul 1395, inscripţie ce se găseste în interiorul Bisericii Armene din Iaşi.
De asemenea, pe 9 iunie am fost bucuroşi să primim la sediul U.A.R –Iasi, oaspeti speciali, şi anume echipa de filmare de la TVR 1Bucuresti, alături de carismatica realizatoare Teodora Drăgoi, ce au realizat un complex reportaj despre armenii din Iaşi, interviu sustinut de către domnul prof. unv. dr. Agop Maricel.

În data de 10 iunie 2021, comunitatea armeană din Iași s-a bucurat de lansarea albumului foto “File de poveste armenească”, în incinta Galeriilor de artă “ Dan Hatmanu” ale Municipiului Iasi, la ora 16.30. Albumul conține 105 lucrari cu motiv armenesc, care s-au lucrat în scopul participării la Concursul “Armenia de poveste”, inițiat în luna martie 2021, cu instituții de învățământ partenere din Iași și Pașcani. La eveniment au luat cuvântul următorii invitați: dl. prof. univ. dr. Agop Maricel, criticul de artă d.na Marinela Rusu, ce a realizat o cronică de excepție în ceea ce privește creațiile tinerilor artiști, doamna Brandușa Tamaș, Director la Editura Ars Longa, dl. Avetis Stepanianț – membru al tineretului armean și doamna Daria Tănăsucă, referent cultural în cadrul U.A.R – Sucursala Iași și coordonatorul acestui proiect.

Relatăm în continuare prezentarea din cadrul întâlnirii a criticului de arta doamna Marinela Rusu:
“ Am avut plăcerea să particip la un eveniment intrat deja în tradiția culturală a Iașului, desfășurat pe data de 10 iunie, la Galeriile de artă ale Municipiului Iași, „Dan Hatmanu”. Sub titlul „File de poveste armenească”, evenimentul a adus în atenția spectatorilor valorile unei culturi străvechi dar și unele aspecte ale comunicării interculturale actuale.
Un moment important al acestei întâlniri l-a constituit lansarea albumului de picturi File de poveste armenească (coord. Daria Tănăsucă), realizat de elevii Colegiului Național „Emil Racoviță” din Iași și ai Liceului Teoretic „Miron Costin” din Pașcani, sub atenta coordonare a profesorilor de arte vizuale Nicoleta Bida-Șurubaru și Ionela Penelea-Luca.
Armenii, urmași ai lui Noe, se află la confluența dintre două culturi puternice, cu adânci filoane istorice, cultura occidentală și cea orientală. Marea diversitate de elemente specifice culturii armene se regăsesc în picturile tinerilor, aducând sub lumina reflectoarelor o cultură străveche, complexă, profundă, cultura unui popor cu rădăcini biblice, redate în imagini și simboluri.
Fără tăgadă, putem spune că simbolul cel mai puternic, definitoriu al acestui album de artă juvenilă, îl reprezintă rodia– redată în nenumărate modalități, ipostaze și nuanțe de roșu. Fie că este o rodie – ca simbol al sufletului armean, fie că sunt copacii cu fructe, ca simbol al bunăstării și perpetuării, ajungând cu simbolistica până la descrierea interiorului său, ca dezvăluire a unei comori ascunse, rodia rămâne un simbol puternic, incontestabil de filiație armeană. Uneori, rodia este asociată cu frumusețea, delicatețea și feminitatea, alteori, cu hotărârea și determinarea pentru acțiune.
Regăsim, redat cu migală și talent, portul național, imagini ale dansului specific armean, frumusețea chipurilor femeilor armene, scene din viața cotidiană (sărbătoarea, nunta, întrunirea), speranțele personale dar și ale grupului, descrise în modalități de-a dreptul încântătoare.
Cu siguranță, cultura oricărui popor, mai ales a celui armean, are izvoare valorice adânci, prezente în propria religie. Ca fiind definitorii pentru profilul cultural armean – doctrină și arhitectură specifică – tinerii au redat în numeroase creații din acest album, mănăstirile creștine armene, în modalitate grafică sau prin culoare, reamintind frumusețea geometriei inconfundabile a spiritualității creștine. Toate acestea, ne reamintesc de rolul poporului armean în ansamblul creștinismului, întrucât, pe meleagurile armene, religia creștină a devenit pentru prima dată o religie recunoscută și acceptată de stat, în anul 301, în vremea regelui Tiridates al III-lea şi a patriarhului Sfântul Grigore Luminatorul.
Albumul de față, excelează prin starea de spirit a bucuriei, optimismului, caracteristice acestor picturi, întrucât, în primul rând, ele sunt proprii vârstei celor care le-au creat. De aceea, ele constituie o sursă de energie pozitivă pentru privitori, atrag spre ele atenția și nevoia de a le cunoaște, de a le înțelege.
Gama culorilor abordate este marcată de roșu(rodia ca simbol național), de culori optimiste, de nuanțe florale foarte plăcute. Desigur, regăsim și creații grafice sau doar în nuanțe de alb-negru. Acestea, reflectă însă și unele vicisitudini din istoria acestui popor încercat de timp.
Regăsim peisaje specifice, secvențe ale unor obiceiuri naționale, portul național într-o varietate coloristică impresionantă, redat cu acuratețe și măiestrie artistică, împreună cu instrumentele muzicale specifice. Portretele sunt numeroase și bine realizate, cu sensibilitate și talent. Din punctul de vedere al stilului artistic, predomină un stil realist, descriptiv dar regăsim și creații mai abstracte, care invită la reflecție și interpretare.
Aceste creații juvenile reflectă prin culoare și formă, măreția, speranța, talentul, nevoia de comunicare, de împărtășire interculturală dar și un sentiment elevat de iubire de patrie. Pentru mine este clar că unii dintre acești adolescenți, care dau dovadă de un talent special, vor aborda pictura mai târziu, într-o manieră profesională, făcând din aceasta un ideal de viață.
Parcurgând șirul imaginilor din album, parcă am simțit nevoia să regăsesc un titlu asociat fiecăreia, pentru a fi mai ușor identificabile. Dar probabil, organizatoarea, dna Daria Tănăsucă, a considerat că toate aceste creații poartă deja un titlu și acela este: Armenia.
Evenimentul „File de poveste armenească”, marchează un moment intercultural, unul pașnic, benefic, productiv, între români și armeni; marchează de asemenea, aspectul creativității juvenile atât de necesară orașului nostru, dovedește într-un mod minunat că ea există, se manifestă și primește o înaltă apreciere din partea specialiștilor.
În încheiere, doresc să felicit pe toți acești tineri artiști pentru realizările lor ce reflectă talent, dăruire, dragoste de frumos și de asemenea, felicitări profesorilor care i-au antrenat în această acțiune, pentru munca de îndrumare și coordonare a unui astfel de eveniment cultural deosebit.
Felicitări tuturor organizatorilor și așteptăm și alte evenimente interculturale de acest gen și în viitor. „ PhD. Marinela Rusu.
Îi mulţumim pe această cale pentru colaborarea excelentă şi pentru simpatia de care a dat dovada de-a lungul timpului pentru cultura armeană.

Au participat la manifestarea culturală atât membrii comunității armene, cât și membri simpatizanți. Momentul s-a incheiat cu un recital susținut de către soprana Marina Porumb.

De asemenea, duminică, 13 iunie 2021, U.A.R- Sucusala Iaşi a fost premiată de către reprezentantii Primăriei Municipiului Iaşi pentru întreaga activitatea desfasurata de către echipa de lucru a comunităţii armene, în scopul promovării multiculturalităţii şi a culturii armene în special.

Gazdele evenimentului au fost distinsa doamnă Director Aurica Ichim, de la Muzeul Municipal ” Regina Maria ” din Iasi şi domnul Mosher Groper, consilier în cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, pe problema minorităţilor. Ambele gazde si-au exprimat dorinta de a continua seria de evenimente organizate de către comunităţile etnice din Iaşi şi pregatirea unui program comun de evenimente.
Aşadar, comunitatea armeană din Iaşi a înbogăţit pe întreg parcursul lunii iunie 2021 mediul cultural ieşean, cu o salbă de activităţi minunate, ce au avut menirea să păstreze viu în sufletul comunităţii spiritul armean!
Corespondent Iaşi, Daria TĂNĂSUCA
Numele premiantsilor?