Mihai Stepan Cazazian

IAȘI / Echipa Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri”  laureată a concursului „Euroscola” cu proiectul  „ArmenIS-Identități ale trecutului”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Competiția anuală „Euroscola” este organizată de către Biroul de Informare al Parlamentului European în România în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, ajungând anul acesta la cea de-a X-a ediție. Obiectivul concursului național este acela de a produce la nivel social o mai bună conștientizare a valorilor cu specific european, cât și cel de a-i angrena pe liceeni într-un proiect vast, ce presupune dedicare, comunicare și colaborare pentru a îndeplini sarcina propusă de către corpul organizator. Fiecare subiect propus elevilor este în strânsă legătură cu situația actuală a Uniunii Europene și cu ideologia acesteia, care este fundamentată pe valori precum : unitatea, diversitatea, libertatea, cultura, securitatea, colaborarea și altele, toate acestea reprezentând pilonii de susținere ai formațiunii politice. Anul acesta tema principală s-a axat asupra obiectelor naționale de patrimoniu incluse în UNESCO, în vederea promovării lor la nivel social. În acest context, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iași s-a înscris în competiție în luna iunie 2017, cu o echipă formată din 24 de elevi, coordonată de două cadre didactice, cu scopul de a promova Biserica Armeană din Iași. În demersul activității, ni s-a alăturat comunitatea armeană din Iași ce ne-a susținut în vederea concretizării ideilor noastre cu privire la promovarea lăcașului de cult.

            Meritul școlilor situate pe locurile fruntașe a fost valorificat printr-un premiu inedit, o excursie la Strasbourg, pentru ca în egală măsură, elevii și cadrele didactice să aibă parte de o experiență unică, ce constă în transpunerea în rolul unui parlamentar pe durata unei zile. În acest an, echipa Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” s-a numărat printre laureatele concursului, beneficiind astfel de o călătorie interesantă, ce a presupus străbaterea unui drum transeuropean, având posibilitatea de a vizita orașe pline de farmec, în care ecoul istoric și cultural este copleșitor. Traversând Ungaria, Italia, și Elveția, am ajuns în dimineața zilei de 1 februarie să pășim pragul Parlamentului European din Strasbourg și să ne familiarizăm pe parcursul întregii zile cu statutul de politician. După servirea micului dejun, aproximativ 600 de elevi din peste 20 de țări au luat parte la sesiunea plenară, unde tinerii au fost informați cu privire la sistemul de votare, modul în care trebuie să își exprime opinia, ideologia europeană și normele ce sunt luate în considerare în vederea adoptării unei legi. Ulterior, a avut loc o sesiune specială de întrebări și răspunsuri, unde participanții au avut ocazia să adreseze întrebări unui parlamentar. Ne-am îndreptat apoi se cantina unde se servea masa de prânz, pentru ca în aproximativ o oră să fim dispuși în diverse săli spre a discuta diverse probleme și de a găsi soluții convenabile pentru acestea. După două ore de dezbateri intense, ne-am reorientat către camera „Semicerc” unde au fost votate ideile propuse, ajungându-se la acceptarea respectiv respingerea acestora. În final a avut loc festivitatea de încheiere a programului, elevii luându-și rămas bun de la impunătoarea clădire din Strasbourg, fiecare delegație îndreptându-se către țara de proveniență.

Proiectul realizat de către echipa participantă delegată de Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, în colaborare cu Uniunea Armenilor, Sucursala Iași, a promovat Biserica Armeană, un important edificiu istoric, considerat de unii istorici ca fiind prima atestare a orașului. Printr-o colaborare eficientă, au fost realizate pentru împlinirea acestui scop diverse activități culturale, după cum urmează: Festivalul Vartavar, ce se bazează pe o tradiție străveche ce avea ca obiectiv purificarea ființei omenești fertilizarea solului și menținerea bunăstării casei și familiei, Vânătoarea de comori, ce a suscitat interesul multor elevi, aceștia având ocazia să își valorifice cunoștințele privitoare la edificiu și la cultura armeană. Totodată a fost lansat și numărul al VI-lea din Revista „Siamanto” ce s-a concentrat anul acesta asupra comunităților de armeni din zona Moldovei. Au fost realizate concomitent și numeroase expoziții fotografice, ce au avut ca punct de referință lăcașul de cult cât și cartierul armenesc, precum și serate culturale tematice, cu specific gastronomic în apropierea lacului Ciric și cu specific tradițional în curtea de vară a Ateneului din Iași.

            Experiența interculturală acumulată pe parcursul proiectului „ArmenIS-Identități ale trecutului” a determinat o mai bună înțelegere a factorului cultural, în mod expres asupra modului în care capacitatea creativă umană se manifestă sub vastele ei forme. Analizând ideile propuse de către diferiți elevi ce provin din diverse țări din Uniunea Europeană, a fost lesne de concluzionat că, în ciuda unor concepții uneori aflate în opoziție diametrală, există toleranță suficientă de a respecta opinia celuilalt și de a experimenta, prin nișa creată de sentimentul empatic, modul în care se poate observa o problemă dintr-o perspectivă nouă. Multiperspectivismul conduce în mod indubitabil la o cunoaștere complexă a oricărui domeniu în parte, iar procedeul cunoașterii este cel ce motorizează orice activitate umană. Cu cât mai mult omul se afundă într-un proces cognitiv, spiritul său este îmbogățit constant, iar capacitatea sa de a da naștere ideilor proprii și de a le transpune în acțiuni este exacerbată, fiind instituite în acest mod noi forme de cultură, inspirate din esența celor ce le-au precedat.

Articol realizat de: Cezar Enache

membru al proiectului ArmenIS- identități ale trecutului