Mihai Stepan Cazazian

IAȘI / Conferință…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…despre relațiile româno-polonă-armene la Biblioteca Județeană ,, Gheorghe Asachi’’

      Luna aceasta, la Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iași s-a desfășurat un eveniment de marcă dedicat Fraternităților Ieșene, respectiv, relațiilor româno-armeano-polone din secolele XVI-XX. Ca reprezentant al Uniunii Armenilor din România – Sucursala Iași  am realizat o cronică a istoriei familiilor poloneze, armene și românești, aducând în fața auditoriului o serie de documente ce atestă spiritul intercultural al vremurilor de odinioară din viața minorităților. Documentele prezentate proveneau din surse familiale și heraldice, la care se adaugă și arborii genealogici păstrați cu sfințenie de-a lungul timpului. Familii nobiliare precum Calmuski și Dașchievici, oameni de vază ai secolelor XVII-XVIII , în contextul dezordinii politice din Republica Nobiliară și a luptelor de la Hotin din perioada 1674-1739, au reușit să păstreze vie tradiția etnică.

Relația dintre Regatul României și Republica Polonă a renăscut după 1918, la vreme de pericol. Dorința de consolidare a unei colaborări a venit din partea bolșevicilor după eliberarea Bucovinei. În acest sens armatele române și poloneze au colaborat prin a securiza Pocuția în perioada aprilie-august 1919 și a o preda autorităților poloneze.Reinstaurarea monarhiei în Polonia a dus chiar la un proiect de autonomie a principelui Nicolae, derulat între anii 1927-1930, datorită faptului că mareșaul Poloniei, Joseph Pildsiulski era unul dintre marii prieteni ai românilor.

După schimbarea situației politice în Europa odată cu ascensiunea Germaniei între anii 1938 -1939 și atacarea simultană a  Poloniei de către ruși și germani, la 17 septembrie 1939, statul român a permis  salvarea tezaurului Băncii poloneze. De asemenea autoritățile române au permis refugierea Președintelui, a comandaților militari și a civililor,astfel încât, în ciuda presiunilor Germaniei de a preda persoanele refugiate. În acest context am introdus o carte ce grăiește adevărul: „Iar pământul vostru a devenit casa noastră. Refugiații polonezi în România în anii 1939-1945”. Această operă descifrează elementele principale din istoria minorităților din zona moldavă.

Activitatea s-a bucurat de viul interes al publicului prezent, deschis laturii interculturale. Am reuști astfel să captez atenția prin închegarea unui dialog pe baza informațiilor prezentate. Fraternitatea româno-armeano-polonă capătă astfel contur, pe de o parte prin aducerea aminte a trecutului istoric, dar și prin realizarea unor activități de promovare a tradițiilor etnice.

Prof. Andi Marius Dașchievici

One Response to IAȘI / Conferință…

  1. Garabet Haciaturian July 20, 2019 at 8:10 am

    Din Polonia a participat cineva?