Mihai Stepan Cazazian

HUMANITAS / Visul spulberat al armenilor – 1915 de Gaidz Minassian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Gaidz Minassian

Visul spulberat al armenilor

1915

Humanitas, Istorie / Colectia: Istorie

traducere de Elena Bulai

“Pentru a comemora genocidul armean, Gaidz Minassian, specialist in istoria Armeniei si Caucazului, profesor la Sciences-Po si jurnalist la Le Monde, a reconstituit, in Visul spulberat al armenilor, aventura unui grup de tineri revolutionari armeni fascinati de modelul francez al Luminilor si hotarati sa lupte pentru propriile drepturi, pentru recunoasterea identitatii lor in cadrul Imperiului Otoman, precum si pentru emanciparea si egalitatea tuturor popoarelor. Proiect ambitios, care pleaca de la mobilizarea politica traditionala si pasnica si sfarseste in radicalizarea armata, ba chiar in terorismul anarhist. Liderul lor emblematic se numea Christapor Mikaelian, unul dintre fondatorii FRA (Federatia Revolutionara Armeana). O parte dintre ei vor cunoaste un destin tragic si vor fi capturati de la primele arestari ale armenilor din Constantinopol, in aprilie 1915, care marcheaza inceputul a trei ani de silnicii…” (Jean-Claude PERRIER, L’Orient Littéraire)

“Armenii au fost masacrati dupa niste metode barbare care tin de secolul al XIX-lea, in numele unui program de modernizare a societatilor destinat sa introduca Europa si Turcia in secolul XX. Poate ca a venit timpul pentru comunitatea internationala sa le aduca un omagiu si sa faca dreptate la inceputul acestui secol XXI, pentru ca toti acesti ?sacrificati? ai patriei (Yerkir) sa poata dormi in pace si devotamentul lor sa fie in sfarsit recunoscut de Istorie sau sa capete un sens in dezvoltarea umanitatii. Atata timp cat lumea, si in primul rand Turcia, nu recunoaste genocidul din 1915 – aceasta crima care leaga o ramura a omenirii de pamantul sau –, Yerkirul nu-si va relua Istoria. Pana atunci, armenii trebuie sa se straduiasca sa iasa din imaginar si sa faca din Yerkir nu un loc memorial intangibil, ci un spatiu real. Astfel, in loc sa se blocheze intr-o postura de victima care nu se mai justifica – fiindca e sterila si fara efect –, aceasta revenire la real ii invita pe armeni sa inscrie sacrificiul acestor generatii de combatanti si de intelectuali pe lista universala a popoarelor care lupta pentru Libertate.” (Gaidz MINASSIAN)

GAIDZ MINASSIAN, politolog, specialist in Armenia, si-a sustinut in anul 2000 teza de doctorat in stiinte politice intitulata La Fédération Révolutionnaire Arménienne, éthique et politique, 1959–1998. Este jurnalist la Le Monde, profesor la Sciences Po Paris si cercetator asociat la Fondation pour la Recherche Stratégique. A scris numeroase carti despre tarile din Caucaz, printre care: Guerre et terrorisme arméniens (2002), Géopolitique de l’Arménie (2005), Caucase du Sud, la nouvelle guerre froide: Arménie, Azerbaïdjan, Géorgie (2007), Zones grises: Quand les États perdent le contrôle (2011), Eurasie: Au cœur de la sécurité mondiale (2011, coord.), Arméniens: Le temps de la délivrance (2015), Trois mille ans d’historiographie arménienne: Marquer le temps et l’espace (2015).

http://www.humanitas.ro/humanitas/visul-spulberat-al-armenilor