Mihai Stepan Cazazian

HRANT DINK sau PREȚUL unei vieți, 168.000 $

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Familia redactorului șef al cotidianului turco-armean Agos, Hrant Dink, va primi despăgubiri de 1,5 milioane de lire turcești (aproximativ 168.000 de dolari), întrucât Consiliul de Stat al Turciei a confirmat o hotărâre pronunțată de cea de-a 6-a Instanță Administrativă din Istanbul.

Văduva lui Hrant Dink, Rakel Dink, și copiii ei au intentat o acțiune juridică cerând daune în valoare totală de 1,5 milioane de lire turcești, 500.000 de lire – daune financiare și 1 milion de lire pentru daune nefinanciare, susținând că Ministerul de Interne este vinovat și poartă o gravă răspundere în asasinarea lui Hrant Dink.

A 6-a Instanță Administrativă din Istanbul a subliniat că Hrant Dink a fost vizat pentru articolele pe care le-a scris și le-a publicat în ziarul Agos, ceea ce a determinat reacția unor grupuri ultra-naționaliste. Instanța a adăugat că dreptul său la viață era în pericol clar și iminent și, prin urmare, ar fi trebuit luate măsuri de protecție fără a aștepta cererea sa. Instanța a decis că nu există nici un motiv să se îndoiască de acțiunile greșite ale administrației în protejarea dreptului la viață al lui Dink.

Ministerul de Interne al Turciei a contestat decizia Instanței la Consiliul de Stat, care a confirmat, în unanimitate, hotărârea Instanței.

Hrant Dink a fost asasinat pe 19 ianuarie 2007 în apropierea redacției Agos.

One Response to HRANT DINK sau PREȚUL unei vieți, 168.000 $

  1. Garabet Haciaturian October 16, 2021 at 10:12 am

    Nici nu -mi vine sa cred ca instanta si Consiliul de Stat au adoptat asemenea decizii.