Mihai Stepan Cazazian

BUCUREȘTI / Hramul Catedralei Armene Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 Duminică, 5 noiembrie, cu prilejul Sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Catedrala Arhiepiscopală din București a  fost locul desfășurăii a două evenimente deosebite: Hramul Bisericii și sărbătoarea tradițională a Madagh-ului organizat prin strădania comunității credincioșilor armeni din București precum și cu sprijinul financiar al UAR.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România. PS Episcop a avut alături soborul preoților din Eparhie dar și mulțimea credincioșilor veniți din parohiile Bisericii Armene.

La oficierea Sfintei Liturghii  precum și la desfășurarea evenimentelor ce au urmat au fost prezenți oaspeți de seamă, care au răspuns cu dragoste creștinească și binecuvântată bunăvoință invitației organizatorilor,  Excelența Sa Domnul Hamlet Gasparyan, Ambasador al Republicii Armenia, PS Arhiepiscop Miguel Mauri Buendian, Nunțiu Apostolic, PS Episcop Corneliu Damian din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, PC Arhim. Talaat Tacla Maurus din partea Asociației Copte din București, PC Pr. Prof.  Mihai Spătărelu din partea Bisericii Ortodoxe Române, PC Andrei Marcu din partea Bisericii Greco Catolice, Pr. Zolt Bela din partea Bisericii Calvine. Ne-a bucurat și prezența domnului Ara Echighian, președinte al  Organizației RAFII din Los Angeles.

E.S Hamlet Gasparian, dl. Ara Echighian și Varujan Vosganian

Reprezentanții Uniunii Armenilor din România, domnul Președinte Varujan Vosganian și domnul Varujan Pambuccian au fost și de această dată alături de membrii comunității religioase armene, rugându-se împreună cu cei prezenți  pentru dăinuirea acestei comunități și păstrarea bunului renume al moștenirii primite de la  strămoșii noștri, trăitori pe acest pământ de mai bine de 1000 de ani.

Comunitățile armene din Brăilă, Constanța, Pitești, Galați au participat de asemenea la acest eveniment deosebit, încărcând cu trăire spirituală și rugăciune  dovada prezenței armenești sub cupolele acestei minunate Catedrale.

Cuvântul de învățătură, rostit de PS Episcop Datev, s-a referit la tălmăcirea pericopei Evangheliei Sf. Evanghelist Luca, (8-21) ,,Mama Mea și frații Mei sunt aceștia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l împlinesc!,,

 Preasfinția Sa a făcut încă o dată apel spre trezirea și păstrarea trării în Hristos, apel pentru iubire și bună înțelegere între oameni dar și între  membrii tuturor comunităților religiase,  apel spre buna trăire între toți cei creați după chipul și asemănarea Domnului, spre binele întregii omeniri. Marea familie întemeiată pe legătura spirituală prin credința în Cel Ce ne iubește pe toți trebuie să fie păstrată prin  trăirea tuturor în iubirea față de Dumnezeu.

După săvârșirea Sf. Liturghii a fost oficiată slujba de pomenire a tuturor celor care au  ostenit și dăruit pentru ridicarea acestei Catedrale, pentru păstrarea acesteia și binele celor care se închină sub cupolele ei.

Slujba de sfințire a Madagh-ului, săvârșită în  curtea Catedralei de către PS Episcop Datev  care i-a avut alături în rugăciunea de binecuvântare pe înalții ierarhi prezenți, a încheiat frumoasa zi de slujire a acestei sărbători.

Cei prezenți au participat apoi la agapa organizată de gazde, spre împlinirea bucuriei unui astfel de măreț praznic.

Cuvântul de apreciere pentru organizatori, mulțumire pentru cei ce au trudit la pregătire, dar și bucuria pentru cei care au fost prezenți, rostit de PS Episcop Datev a încheiat această zi, acest nou pas făcut  întru păstrarea tradiției și dăinuirea iubirii între oameni.

Dumnezeu să aibă în paza Sa Sfânta Sa Biserică această țară România, dar și patria sufletelor nostre-Armenia, străvechiul Arțakh. Mila Sa și iubirea Sa fie asupra  tuturor!

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România