Hramul Catedralei Armene din București
La cei 101 ani de la ctitorire Catedrala armeană “Sfanții Arhangheli” din Bucuresti se arată mai mândră și mai deosebită ca oricând. Ea reprezintă simbolul existenței și a unității armenior pe aceste meleaguri, simbolul unei comunități care, chiar și după 100 de ani se găsește încă, cu speranță, cu entuziasm și cu bucurie, privind către viitor.
Slujba religioasă, oficiată cu înaltă măiestrie de ÎPS Datev Hagopian laolaltă cu preoții si diaconii care slujesc în bisericile armene din România, a umplut de har și evlavie inimile credincioșilor veniți din toate colțurile țării. Câtul armenesc liturgic este una dintre cele mai calde și mai frumoase expresii ale ritualului religios, el reprezintă expresia cea mai pură a credinței pe care poporul armean o păstrează cu sfințenie încă de la începuturile creștinismului. Au fost pomeniți în cadrul acestei slujbe, toți cei care, de la ctitorire și până azi au slujit Catedrala Armeana din București, diaconi, preoți, episcopi, arhiepiscopi, toți, scriind câte o pagină în istoria de o sută de ani a catedralei.
În prelegerea sa, ÎPS Datev Hagopian a vorbit credincioșilor despre puterea credinței, despre însemnătatea bisericii în viața credincioșilor, despre importanța împărtășaniei, ca gest suprem de dovadă a credinței către Dumnezeu. Sfințirea jertfei, ritual păstrat cu sfinșenie de-a lungul timpului a întregit perfecțiunea slujbei religioase de Hram.
Agapa creștinească tradițională, la care au participat cu mic, cu mare, toți enoriașii și pelerinii prezenți la slujbă, a avut loc la Cercul Militar București, splendidă ctitorie a unui arhitect armean. Prin efortul deosebit al Arhiepiscopiei Bisericii Armene, al Parohiei Armene din Bucuresti si cu sprijinul Uniunii Armenilor din România, cei prezenți s-au bucurat împreună în acea însorită duminică de noiembrie, pe care însuși Dumnezeu ne-a oferit-o cu căldura excepțională a unei zile de toamnă….
Luiza Terzian