Szekely Csaba

GHERLA | Hramul bisericii SOLOMON, prima biserică armeano-catolică din Transilvania

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sâmbătă, 25 martie  comunitatea  armenescă din municipiul Gherla a avut parte de momente sărbătoreşti, prilejuite de marcarea hramului celei mai vechi  biserici armeneşti din localitate, Biserica Solomon. Cu acest prilej în micul lăcaş de cult de pe strada Cloşca a avut loc o slujbă religioasă oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila care în predica lui a subliniat importanţa sărbătorii de Buna Vestire în viaţa creştinilor. În cadrul liturghiei a evoluat corul   bisericii armeneşti, dirijat de Molnár Árpád care a interpretat piesele muzicale în limba armeană.

foto facebook

Biserica Solomon este cea mai veche biserică armeano-catolică din Transilvania, totodată prima biserică de piatră din Gherla, construită între anii 1723 şi 1724 cu hramul Buna-Vestire. Documentul care atestă ctitorirea datează din 1729, şi a fost scris în limbile latină şi armeană, conform căruia biserica de piatră cu trei altare a fost ridicată pe cheltuiala proprie a lui Solomon, fiul lui Todor Simai, jude primar şi soţia sa Szirma, împreună cu fratele său Bogdan (Asvatur) şi soţia acestuia Ulchathun.

Altarul principal a fost dedicat Bunei-Vestiri, altarul sudic Sfintei Treimi, iar cel nordic Sfântului Grigore Iluminatorul. Lângă biserică s-a mai construit „un turn potrivit pentru clopote”, care „atinge biserica”, iar toate au fost înconjurate de un zid de piatră. S-a ridicat şi o capelă pentru cinstirea Sfintei Cruci, şi s-a delimitat locul pentru cimitir. Biserica Solomon este, din punct de vedere arhitectural rezultatul evoluţiei, la acea vreme, a comunităţii armeneşti, stabilită deja de trei decenii în Gherla. Până la edificarea Catedralei Armeano-Catolice „Sfânta Treime” din centrul oraşului între anii 1748-1800 toate slujbele de rit armenesc au fost oficiate în Biserica Solomon.

         La evenimentul din weekend au participat şi armeni din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Baia Mare şi Turda.

Szekely Csaba