Mihai Stepan Cazazian

Hramul Bisericii Armene “ Sfânta Maria “ din Iași

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

SANYO DIGITAL CAMERA 

 Biserica Armeana “ Sfanta Maria”  din Iasi a imbracat haina sfanta de sarbatoare  pe data de 27 octombrie a.c prin organizarea hramului  bisericesc.

         SANYO DIGITAL CAMERA Liturghia arhiereasca a inceput la orele 11,00 si a fost  oficiata de catre Prea Sfintia Sa Episcopul Datev Hagopian, impreuna cu un sobor de preoti format din Parintele Bogdan, Parintele Mandalian si parintele paroh Krikor Holca Radu.

           La slujba sfanta au participat atat membrii comunitatii armene din Iasi, dar si din alte orase precum: Braila, Galati, Bucuresti, Suceava, Bacau , Botosani.

         Scopul acestei sarbatori este acela  de perpetuare a traditiilor si valorilor religioase armenesti, atat in cadrul comunitatii, cat si in cadrul celorlate comunitati din tara.        

          Armenii din Romania sunt constituiti in  una din cele mai unite si puternice  comunitati din tara, iar sarbatoarea de la Iasi a adus un moment de bucurie sufleteasca in inima  tuturor celor prezenti, atat prin bogatia religioasa oferita de slujba sfanta , dar si prin emotiile intalnirii armenilor din toata tara intr –un loc cu o mare incarcatura spirituala, avand in vedere ca Biserica Armeana “ Sfanta Maria” din Iasi este considerate cel mai vechi atestat in piatra ( sec XIV) al existentei orasului nostru. Biserica este construita din piatra si caramida confectionate manual, iar planul architectural este de forma unui trifoi cu doua intrari separate, cu suprafata exterioara prevazuta cu asize pe orizontal. Intrarea principala este monumentala, fiind incadrata de patru coloane cu capitelurile sculptate, iar cele doua turle subtiri din piatra asigurand eleganta si zveltete intregului edificiu.

         Putem concluziona faptul ca Biserica Armeana din Iasi este perla arhitecturala a comunitatii armene din Iasi si din Romania, facand cinste si onoare tuturor membrilor comunitatii care au participat la hram, dar si generatiilor viitoare.

Dupa slujba religioasa a avut loc o agapa frateasca.