Mihai Stepan Cazazian

Hramul Bisericii Armene din Brăila

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Biserica-Armeneasca-Braila

vezi video

Arhimandritul Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Armene din România, însoţit de un sobor de preoţi, a oficiat o liturghie la Biserica Armeană din Brăila — duminică, 24 martie 2013 – în prezenţa Excelenţei Sale, domnul Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti şi a numeroşi membri ai Comunităţilor Armene din Brăila, Bucureşti, Galaţi, Suceava, Târgu Ocna şi Focşani. Chiar dacă hramul cunoscut al Bisericii Armene din Brăila este Sfânta Maria, în anii ce vor urma slujba de hram a acestei biserici se va oficia la 24 martie, dat fiind faptul că hramul Sfintei Maria se sărbătoreşte, de obicei, la biserica Mănăstirii Hagigadar din Suceava, precum şi la alte biserici din ţară, cu acelaşi hram.
Evenimentul de duminică este foarte important pentru armenii din oraş şi pentru Brăila, în condiţiile în care această biserică nu are preot de foarte mulţi ani, în ultima vreme aici slujind doar sporadic, în cazul unor evenimente de familie, preoți din București și din alte comunități din țară.
Muzeul Brăilei a oferit cu această ocazie oficialităţilor cărţi apărute la Editura „Istros” a Muzeului Brăilei şi filmul „Brăila. Mica Europă”. Mulţumim pentru invitaţie domnului Marian Agajamian, vicepreşedintele Comunităţii Armene Brăila.

* * *

Comunitatea armeana în Braila este atestata documentar din 1 septembrie 1828 în catagrafia primului ispravnic al Brailei, Grigore Taut. În anul 1832 armenii s-au organizat într-o colonie si s-au asezat într-o mahala care din acest motiv s-a si numit “mahalaua armeneasca”.

Prima biserica a fost ridicata din scânduri spre sfârsitul anului 1828 în culoarea verde a mahalalei armenesti pe actuala strada I.L.Caragiale colt cu strada Galati vis-a-vis de biserica armeneasca de azi. În anul 1843 aceasta a ars dupa care a fost daramata locul devenind viran. La data de 1 mai 1868 a fost pusa temelia noii biserici si terminata trei ani mai tarziu pe 4 iulie, fiind sfintita si purtând hramul “Sf. Maria”.

Aceasta biserica a suferit numeroase renovari iar cea mai importanta a fost facuta la 9 aprilie 1934 de industriasul Grigore Bervizeanu din Galati care a renovat atât în interior cât si în exterior biserica si a construit pe locul vechii cladiri din paianta aflata în curtea bisericii o casa parohiala care exista si astazi.