Mihai Stepan Cazazian

HotNews.ro / Firme apropiate de guvernul Orban au primit 7 milioane de dolari din Azerbaidjan în anul în care asasinul azer Ramil Safarov a fost extradat la Baku, unde a fost grațiat imediat

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Guvernul ungar condus de Viktor Orban ar fi putut să fi avut o motivatie financiara in decizia de a-l extrada pe azerul Ramil Safarov, condamnat la inchisoare pe viata dupa ce a decapitat cu un topor un ofiter armean, arata documente publicate in cadrul vastei  anchete jurnalistice “Laudromat” si care afirma ca Azerbaidjanul a cheltuit 2,5 miliarde de euro pentru a-si cumpara sustinerea unor guverne occidentale, scrie hungarianfreepress.com.

Ramil Safarov a fost condamnat la închisoare pe viata, in 2012, pentru uciderea unui ofiter armean la Budapesta, in 2004. Atunci, Safarov l-a decapitat pe ofiterul armean Gurgen Margarian, in somn, in cadrul unui stagiu de pregatire organizat intr-o scoala militara din Budapesta de catre NATO, dedicat soldatilor din tarile ex-URSS.

În septembrie 2012, Safarov, care avea atunci 35 de ani, a fost extradat in tara sa de catre autoritatile ungare si gratiat imediat de presedintele azer, Ilham Aliev.

In 2012, peste 7 milioane de dolari au fost depozitati intr-un cont deschis la banca ungara MKB Bank, pe numele fiului unui politician azer. Contul avea legaturi cu o firma offshore care s-a inchis in 2015 si care avea si ea legaturi apropiate cu guvernul azer. Banii ajunsi in Ungaria au fost trasferati de o firma denumita Metastar Invest LLP intr-un cont bancar legat de Velasco International Inc, potrivit site-ului anticoruptie Atlatszo.

Transferarea celor 7 milioane de dolari in contul din banca ungara a coincis cu imbunatatirea vizibila a relatiilor dintre Ungaria si Azerbaidjan. In 2014, Viktor Orban s-a intalnit cu presedintele Aliyev in Budapesta, unde cei doi au semnat un parteneriat strategic.

Citește mai mult pe HotNews.ro