Tiberiu Cosovan

Hagigadar, în zi de sărbătoare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Credinciosii l-au intampinat pe PS Datev Hagopian (2)

Credinciosii l-au intampinat pe PS Datev Hagopian

Sute de credincioşi au venit duminică la Mănăstirea Hagigadar pentru a se închina la Sfântul Altar, în care a fost adusă racla cu părticele din Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, şi pentru a primi binecuvântarea PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Armene din România.

PS Datev Hagopian soseste la Hagigadar

PS Datev Hagopian soseste la Hagigadar

 

Pelerini armeni, din întreaga ţară şi din străinătate, şi numeroşi credincioşi de alte etnii

La Hagigadar vin în fiecare an, cu prilejul Praznicului Adormirii Maicii Domnului, pelerini armeni din întreaga ţară şi din străinătate, cărora li se adaugă numeroşi credincioşi de alte etnii (români, ucraineni, romi…), care vin să se roage pentru sănătate şi pentru împlinirea dorinţelor.

PS Episcop Datev Hagopian a fost întâmpinat de preoţii armeni la baza dealului pe care s-au adunat, în aşteptare, credincioşii pentru a atinge sfintele moaşte şi pentru a primi binecuvântarea înaltului ierarh.

Membrii comunităţii armene din Suceava şi pelerinii armeni veniţi din toate colţurile ţării dar şi de peste hotare, precum şi credincioşii de alte etnii care şi-au pus nădejdea în rugăciune şi închinare, au umplut curtea mănăstirii, în biserică reuşind să intre doar o mică parte dintre cei care-au venit la marele praznic.

In biserica au intrat doar o parte dintre peleriniPS Episcop Datev Hagopian a sfinţit sâmbătă un khacikar

PS Episcop Datev Hagopian a participat sâmbătă, în incinta ansamblului monumental Biserica „Sf. Simion” – Turnul Roşu la sfinţirea unui khacikar (cruce specific armenească din piatră) care marchează perimetrul mormintelor comune în care au fost reînhumate, în acestă primăvară, osemintele scoase la suprafaţă din vechiul cimitir armenesc din Suceava.

Tot sâmbătă, înaltul ierarh a oficiat slujba vecerniei la Biserica „Sf. Cruce”, a participat la sfinţirea sării şi a madagh-ului şi a onorat cu prezenţa sa expoziţia documentară realizată de Asociaţia „Prietenii Arhivelor din Bucovina”, în cadrul căreia a fost lansată cartea „Şcoala Privată Naţională Armeană din Suceava”, editată de filiala locală a UAR.

 

De mai bine de un secol şi jumătate, credincioşii armeni vin în pelerinaj la Hagigadar

Din anul 1848, de mai bine de un secol şi jumătate, credincioşii armeni vin în pelerinaj la Hagigadar de două ori pe an, în duminica din preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului şi în ziua de sărbătoare a Sfântului Iacob, ca urmare a făgăduinţei făcute lui Dumneazeu pentru cruţare de holeră asiatică.

Hagigadarul, sfântul lăcaş care a sărbătorit în anul 2012 o jumătate de mileniu de la târnosire, a devenit loc de pelerinaj întrucât s-a răspândit vestea că cei care vin să se roage pentru îndeplinirea unei dorinţe şi urcă în genunchi dealul pe care se află mănăstirea au parte de împlinire.

Şi în acest an dealul mănăstirii a fost urcat în genunchi, mai ales de femei, care, după intrarea pe poarta mănăstirii, au înconjurat tot în genunchi biserica de trei ori şi s-au  rugat în cele patru colţuri ale clădirii.

Preotii armeni il intampina pe PS Datev Hagopian

Întâistătătorul Bisericii Armene din România i-a binecuvântat pe credincioşi

Alţi credincioşi au pus monede pentru împlinirea dorinţelor pe lespedea de marmură de pe mormântul episcopului Krikor Zaharian, Arhiepiscopul Eparhiei Armene din Basarabia, care se află în apropierea uşii de pe latura nordică a bisericii.

PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Armene din România, i-a binecuvântat pe credincioşi până la intrarea în biserică unde, împreună cu preoţii Eparhiei, între care s-au aflat pr. vicar Kricor Radu Holca şi pr. paroh Torkom Mandalian, a oficiat Sfânta Liturghie în limba armeană, urmată de sfinţirea strugurilor, un ritual specific al Bisericii Armene.

Pe toată desfăşurarea programului liturgic sfintele moaşte aduse cu acest prilej de la Catedrala Episcopală din Bucureşti au fost depus în Sfântul Altar spre cinstire şi închinare.

PS Datev Hagopian binecuvantand credinciosii (1)

Ambasadorul Republicii Armenia în România prezent la Hagigadar

Între cei care au venit la Suceava pentru Praznicul Adormirii Maicii Domului s-au aflat Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia în România,

senatorul Varujan Vosganian, preşedintele Uniunii Armenilor din România (UAR) şi deputatul Varujan Pambuccian, liderul Grupului minorităţilor naţionale din Parlamentul României.

Preşedintele UAR – Filiala Suceava dr. Ioan Foit a împodobit cu flori fântâna din incinta mănăstirii, fântână săpată din iniţativa bunicii sale, Ecaterina Foit, care a locuit retrasă la Hagigadar între anii 1929 – 1968.

 

Supa de urechiuşe amestecată cu hurut

La agapa creştină (hurban), care a avut loc după oficierea slujbei la Conacul Domnesc (Şcheia), pelerinii au fost ospătaţi cu mâncăruri din bucătăria armeană: supă de urechiuşe (aganciabur) şi pilaf cu carne de vită, bucate care au fost pregătite şi sfinţite în ajunul praznicului.

Sâmbătă, în curtea Bisericii „Sf. Cruce”, mulţi pelerini se întreceau în a face urechiuşe (colţunaşi din aluat umpluţi cu carne de vită) pentru supa cu hurut, ingredientul special care constituie brandul absolut al comunităţii armene sucevene.

Se crede că dacă o persoană face 40 de urechiuşe are toate şansele să i se împlinească o dorinţă.

Tiberiu COSOVAN