Tiberiu Cosovan

HAGIGADAR 2015/ În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiuşe

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

suceava 1.jpeg

În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiuşe (aganciabur), cu care se vor ospăta pelerinii la agapa creştină (hurban), organizată după oficierea slujbei la hramul bisericii Hagigadar, din data de 16 august a.c.

Tocarea zarzavatului

Tocarea zarzavatului

Doamnele comunităţii armene locale (dar şi câţiva bărbaţi întrucât, aşa cum a spus glumeţ dr. Ioan Foit, preşedintele Filialei Suceava a Uniunii Armenilor din România, „femeile trebuie încurajate”) s-au pus pe treabă dis-de-dimineaţă, în curtea casei parohiale de la Biserica „Sf. Cruce”.

Prima zi a fost dedicată alegerii, spălării şi tocării zarzavatului din care se prepară hurutul, ingredientul a cărui reţetă este păstrată şi respectată cu străşnicie de mai bine de un secol şi jumătate.

Au fost alese cu grijă frunzele de pătrunjel, ţelină, sfeclă de zahăr şi s-a pigulit cimbrul, tarhonul, busuiocul şi petalele de vâzdoage care intră în componeţa hurutului, s-au tocat apoi la maşină şi s-a pregătit cantitatea necesară de zarzavat, care a fost fiartă în ziua următoare în lapte acru.

 

 

Alegerea zarzavatului pentru prepararea hurutului

Alegerea zarzavatului pentru prepararea hurutului

Aşa cum ne-au spus doamnele comunităţii armene sucevene (având totuşi grijă să nu ne dezvăluie reţeta în întregime) în urma fierberii rezultă o pastă densă din care sunt modelate apoi „conurile”, care, după uscare (în pod, nu la soare, zilnic rotite ca să nu prindă mucegai) vor fi date pe răzătoare ca ingredient special în supa de urechiuşe.

Şi dacă d-na Sanda Plămadă (care face parte din vechea familie armeană Andruşcă) ne-a mai spus câte ceva despre hurut, oricât am insistat în continuare nu am aflat secretul reţetei pe care, aşa cum ne-a şoptit dr. Ioan Foit, îl deţine d-na Valerica Spătaru, coordonatoarea întregului ritual al preparării acestui ingredient.

Tiberiu COSOVAN

 

 

Spalarea zarzavatului

Spalarea zarzavatului

Conurile de hurut vor fi rase pe razatoare în supa de urechiuse

Conurile de hurut vor fi rase pe razatoare în supa de urechiuse

Dr. Ioan Foit, presedintele Filialei Suceava a Uniunii Armenilor din Romania

Dr. Ioan Foit, președintele Filialei Suceava a Uniunii Armenilor din România