Elena Chobanyan

“Gunoiul de pe stradă poate îngreuna meseria fotografului” spune Karen Chakhalyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Când iei în mână camera de fotografiat şi începi să fixezi, memorezi mediul înconjurător, și chiar timpul, ţi se pare că poţi prezenta lumii absolut totul. Însă… fotograful Karen Chakhalyan are propriul punct de vedere în această privinţă.

Astăzi se poate spune că meseria de fotograf este unică şi profesia preferată a lui Karen Chakhalyan?

 Da, se poate considera astfel. Arta sau profesia de fotograf păstrează o lume imensă în sine. Prin aceasta se poate inspira, iubi, trăi, exprima întregii lumi print-un limbaj accesibil şi, de ce nu, a câştiga bani în acelaşi timp.

Iar ca o profesie?

Arta de a fotografia se poate considera de asemenea o profesie, şi un doar o pasiune. Dar în multe ţări aceasta nu este atât de profitabilă. Când o ţară începe să se dezvolte, există lucruri mai importante și remarcabile pentru public decât meseria de fotograf sau fotografia cuiva. De pildă, eu lucrez în domeniul arhitecturii şi designului interior, care este oarecum mai profitabil pentru statul nostru.

De ce? Care pot fi obstacolele? Sau poate în meseria de fotograf nu sunt obstacole, chiar dacă competivitatea în diverse ţări creşte permanent?

 Există multe dificultăţi, ca şi în fiecare domeniu de altfel. Competitivitatea principală a acestei meserii este mai degrabăp.d.v. tehnic decât creativ. Tehnica se dezvoltă rapid în această lume, de fiecare dată când apar dispozitive noi şi de calitate, se creează noi şi imense oportunități de lucru şi de manevră. Partea creativă depinde de fotograf, de cunoștințele sale și de dorința lui de a învăța. Ambele sunt competitive și compatibile. Când tehnica și abilitatea creativă fuzioneză cu cunoașterea, depășirea câmpului competitiv devine mult mai ușoară.

Cum trebuie să procedeze fotograful în acest sens? Cum să-şi mărească auditoriul şi cererea?

Dacă nu înveţi ceva nou într-o muncă, este timpul să îţi schimbi profesia. Nu-mi amintesc cine a spus asta. Fotograful nu ar trebui să ezite să învețe și să studieze în continuare. Orice ramură din artă, precum și cea a fotografiei, este foarte bogată și profundă. Se poate studia la nesfârșit şi faci noi descoperiri. Iar în cazul rezultatelor bune, audiența și cererea va creș

Puteți sublinia trei diferențe de bază între fotografi și arta de fotografiat în diferite țări? Oare Armenia are multe de făcut în acest sens, sau acesta este un vechi stereotip?

Diferența, în general, constă în latura socio-economică și internă, situația socială a fotografului respectiv și diferite restricț În Armenia, de exemplu, această profesie un este încă foarte dezvoltată. Mulţi pot avea camere de fotografiat, dar aceasta nu înseamnă, că ţara noastră se poate lăuda prin că arta fotografiatului este avansată. Există unele limite legate de spațiul de fotografiat. În multe ţări dezvoltate orașele și mediul sunt mai îngrijite, nu vei vedea stâlpi de electricitate care deranjează sau cabluri suspendate, iar gunoiul nu este împrăștiat pe stradă. În multe cazuri, există spații deschise pe drumuri, iar fotograful se simte mai sigur în aceste condiţii, ceea ce nu se poate spune despre Armenia. Noi încă suntem în curs de dezvoltare, încercăm să ne obișnuim, și în aceste condiții încercăm să ne prezentăm lumii prin latură pozitivă, prezentându-ne ţara din unghiul frumos. Aceasta este misiunea noastră în epoca modernă.

 

Interviu realizat de Elena Chiobanyan

 

 

Să reamintim, că lucrările fotografului Karen Chakhalyan s-au publicat pe diferite site-uri, cum ar fi National Geographic, The EM Magazine şi alte reviste. Iar recent a colaborat cu artistul de make-up, Alina Gharibyan într-un poiect pentru revista The Elena Magazine.

Alina, care a studiat în cunoscutul studio Beauty Fabric din Armenia, a spus că make-up din Armenia pot fi consideraţi egal cu cel din străinătate: “Sigur ne putem considera de acelaşi nivel cu specialişti din alte ţări. În Armenia profesia de make-up este la modă de mulţi ani şi este la un nivel destul de înalt.”