Mihai Stepan Cazazian

GRECIA / Trupa de dans „Vartavar” în tabăra de vară de la Halkidiki

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În acest an, în zilele fierbinți ale verii, trupa noastră de dans „Vartavar” a călătorit în Grecia, unde a și întâmpinat toamna în tabăra de vară de la Halkidiki. Între 28 august și 1 septembrie, sub patronajul și cu participarea Comitetului Central Pannațional din Grecia, a filialei „Gh. Sarian” din Salonic a Uniunii Pannaționale Armene de Educație și Cultură, a întâistătătorului Bisericii Armene din Grecia, arhiepiscopul Ghegham Hacerian, în tabăra de vară de la Halkidiki au fost organizate pentru prima oară cursuri speciale de coregrafie pentru trupele de dansuri. Reunirea trupelor de dans a fost închinată și memoriei lui Hovsep Parazian, fost redactor al cotidianului „Azad Or” și membru al Comitetului Central Pannațional din Grecia. Cursurile de dans au fost susținute de Anahid Saribekian, coregraf și profesor de dans special invitat, reprezentantă a UNESCO.

La cursuri organizate în tabăra de vară au fost invitate trupele „Nairi” din Atena – coregraf Edgar Eghyan, „Masis” din Salonic – coregraf Rafael Vartazarian și „Urartu” din Komodini – coregraf Ruzanna Zohrabian –, solistul trupei „Nur” din Bulgaria, Srpuhi Melkonian, și trupa „Vartavar” din România – coregraf Bela Mardighian. Unul din scopurile principale ale venirii trupelor în tabăra de vară a fost înrădăcinarea și mai mult a culturii armene în tinerii armeni, reunirea în jurul muzicii și dansului a credinței, identității și moștenirii naționale, precum și a armenilor trăitori în țări străine. Diminețile începeau cu exerciții fizice pe fondul mizicii ritmice armenești a lui Anahid Saribekian, după care, până la micul dejun, erau înălțate drapelele, în timp ce se cânta imnul armenesc. În tabăra de vară zilele ni le-am petrecut sub supravegherea arhimandritului Hovhannes Saghdegian.

Am purtat cu acesta discuții interesante, am făcut schimburi de păreri și, desigur, am petrecut momente vesele, de neuitat. În zilele fierbinți ale verii ne-am bucurat de întregul farmec al Halkidikiului, am înotat în valurile mării bleu-albăstrii, limpezi și primitoare, am jucat jocuri din cele mai diverse. În seara zilei de sâmbătă, pe stadionul taberei de vară a avut loc o frumoasă manifestare, în timpil căreia toate trupele de dans și-au prezentat dansurile. Costumele au contribuit și ele la sublinierea specificului trupelor și au dat un aer interesant acestul frumos eveniment. Înaintea prezentării dansurilor, Sfinția Sa a împărțit adeverințe de participare tuturor participanților la manifestare.

Hora comună a constituit încheierea perfectă a acestei minunate inițiative. În doar câteva zile cu toții deveniserăm apropiați unii de ceilalți. Despărțirea a fost, bineînțeles, tristă și nedorită, dar cu toții aveam speranța că ne vom întâlni și la anul. Pentru zilele atât de calde și de neuitat, trupa de dans „Vartavar” mulțumește Comitetului Central Pannațional din Grecia, întâistătătorului Bisericii Armene din Grecia, arhiepiscopul Ghegham Hacerian, Uniunii Armenilor din România și mult îndrăgitei noastre profesoare de dans, Bela Mardighian.

Inesa
TUMASIANȚ