GRECIA | Conferință Internațională la KALAMATA

În zilele de 1-4 decembrie, în orașul grecesc Kalamata, a avut loc o foarte interesantă Conferință Internațională, intitulată „Epoca Catastrofei și a Distrugerii Coexistenței: Expulzări, deportări și genociduri, 1912-1924„. Evenimentul acesta s-a bucurat de numeroși sponsori, dintre care amintim Programul de Cercetare a Genocidului Armean din cadrul Universității californiene UCLA. A fost o participare foarte numeroasă, fiind prezente personalități științifice și universitare din diferite țări. Am aflat că sesiunile din prima și din ultima zi l-au avut ca moderator pe celebrul istoric german, de origine turcă, profesorul Taner Akcam, de la Universitatea Clarck din Worchester (Mass) , cunoscut militant pentru drepturile omului și pentru recunoașterea Genocidului Armean, autorul importantului volum „Un act rușinos” , consacrat aceleași teme, tradus în limba română (la editura „ Ararat” ) în 2011, la a cărui lansare a fost de față și autorul.

Printre numeroșii conferențiari s-a aflat Hervé Georgelin, profesor asociat la Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena, având ca temă: „Smirna în flăcări: O pierdere sau o acțiune pentru un nou regim kemalist?” , prezent altădată la București, abordând teme armenești.
O temă de interes pentru noi, armenii, a fost prezentată de Armen T. Marsoobian, profesor la catedra de filosofie a Universității de Stat Connecticut de Sud, laureat al Premiului Fundației „Hrant Dink” pentru studiile de cercetare a Genocidului Armean. El a vorbit despre „Salvând Trupul, dar nu și Sufletul: „Salvarea„ copiilor în urma Genocidului Armean”.
O altă temă interesantă a fost „ Momentul 1922: al doilea „exod” al armenilor din Anatolia” . Conferențiară a fost Merih Erhol, profesor asociat la Departamentul de Științe Umanistice și Sociale aL Universității Ozyegin din Istanbul.
O altă vorbitoare a fost Nazan Maksudian, profesor asociat, șefa Departamentului de Științe Sociale al Universității Kemerburgaz din Istanbul. Aceasta a conferențiat despre „ Smirna lui Ernest Hemingway – ca simbol al nedreptății și cruzimii„.
În sfârșit, jurnalistul Manuk Avedikian, care semnează articole în ziarul în limba armeană „Asbarez” din California, a vorbit despre „ Voci ale Incendiului din Smirna în colecțiile „Genocidul Armean” ale Fundației USC Shoah (Universitatea California de Sud).
Printre participanții la Conferința de la Kalamata s-a aflat și cunoscutul militant turc care trăiește și lucrează la Paris, prof. Hamit Bozarslan.
S-a constatat că această Conferință Internațională de la Kalamata s-a bucurat nu numai de o numeroasă prezență, dar și temele abordate au fost dintre cele mai interesante. (M.K.)