Simona Paula Dobrescu

Gramsci și Genocidul Armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Antonio Gramsci (1891-1937) amintit și apreciat în calitate de om politic, filozof, politolog, ziarist, lingvist și critic literar, a fost totodată unul din mulți alții, care s-au ocupat de fondarea Partidului Comunist Italian. 
Operele gânditorul italian au fost cele mai traduse și studiate lucrări în străinătate. În timpul detențiunii sale în închisoarea din Turi (la 40 de km distanță de Bari) timp de 64 de luni, a scris  numeroase scrisori și a așternut pe paginile numeroaselor caiete avute la îndemână gândurile sale, în care s-au împletit componente unice de natură literară, politică, istorică și pedagogică lăsând în acest fel o bogată “ereditate” intelectuală. S-a ocupat de asemenea de teme universale, concentrându-se cu atenție și generozitate asupra unor dureroase chestiuni ale altor popoare, deseori uitate. În 11 martie 1916, Antonio Gramsci (strămoșii lui erau originari din orașul Gramshi din Albania, sosiți în Italia la sfârșitul secolului al XVI-lea în timpul diasporei albaneze cauzată de invazia turcă) a dedicat un articol Genocidului armenilor, publicat în ziarul “Il grido del popolo”[ Strigătul poporului].

Omul politic italian, considera ziaristica o profesiune importantă care trebuie să facă cunoscute toate evenimentele în orice colț al lumii, pentru că numai în acest fel, tragediile nu pot să fie uitate, iar victimele pot avea justiție. Adresându-se armenilor împrăștiați în lume, Gramsci scria în articol că ei trebuie să facă cunoscută țara, istoria și literatura lor, iar Armenia trebuie să trăiască și în “conștiința celor care ignoră, nu cunosc și nu aud”.         

Pictoriță, scriitoare, traducătoare, expertă în arta culinară, Sonya Orfalian este fiica diasporei armene. Născută în Libia, a studiat în Italia unde s-a  și stabilit. Întreprinzătoare, inteligentă, plăcută ca persoană, am avut plăcerea s-o cunosc, se ocupă în mod intens de recuperarea și valorificarea tradițiilor culturale ale poporului armean. În 2016 cu ocazia aniversării nașterii lui Antonio Gramsci, (125 de ani), Sonya Orfalian a scris un text intitulat “Nino! Nino!”, prezentat pe scenele multor teatre italiane, sub formă de monolog, interpretat de Graziano Piazza. Textul însoțit de imagini și muzică originală, autor Riccardo Giagni, a făcut cunoscut publicului italian, destinul poporului armean, căutând totodată să unească anumite aspecte ale gândirii lui Gramsci cu actualitatea, prezentul în care trăim, bântuit de conflicte, care nu permit o conviețuire pașnică între popoare și respectul diferențelor culturale.

Simona Paula Dobrescu