Mihai Stepan Cazazian

GIUSEPPE MUNARINI : O identitate ecleziastică…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…orientală în timpul lui PIUS al IX-lea. ARMENII înainte și după Conciliul Vatican I ( în volumul Lumina din Lumină – Editura Mega)

La începutul acestui an, la Editura Mega a fost publicată lucrarea „Lumina din Lumină. În memoria Episcopului Florentin Crihălmeanu”, un proiect colectiv, avându-i ca editori pe Episcopul Claudiu de Cluj-Gherla, Ioan-Aurel Pop, Ovidiu Ghitta, Lucian Turcu și Marius Cîmpean. Apariția volumului, de aproape 600 de pagini, format 16×23, a fost posibilă cu sprijinul Fundației Transilvania Leaders.

„Preasfințitul Florentin a inspirat proiectul acestui volum prin însăși viața și activitatea sa, care s-au evidențiat prin credința catolică mărturisită cu curaj și credibilitate, prin erudiția dobândită cu truda studiului și însuflețită de pasiunea pentru Adevăr și, nu în ultimul rând, prin dăruirea plină de dragoste preoților și credincioșilor Eparhiei de Cluj-Gherla, pe care i-a păstorit în numele lui Isus Cristos, Marele Arhiereu”, citim în cuvântul înainte semnat de PF Lucian Mureșan, PS Claudiu Pop și PS Cristian Crișan. „Dovedind un rafinat simț al autenticelor valori creștine și umane, Episcopul Florentin a zidit punți de comuniune și suflete, prin cuvânt și prin dăruirea propriei persoane. El a știut să trezească în cei pe care i-a păstorit dorul de cer, setea de Cel care este izvorul oricărui bine.”

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, explică la rândul său despre acest volum: „Azi, învățăceii, colaboratorii, colegii, ierarhii, cercetătorii și alții care l-au apreciat, îi aduc acest modest prinos, printr-un volum de studii. Nu sunt texte de laudă a personalității sale, fiindcă nu i-ar fi plăcut asemenea elogii. Sunt articole despre credință și despre Biserică, despre interferențele dintre cei «doi plămâni ai Europei» (după expresia Sfântului Ioan Paul al II-lea), despre mișcarea națională românească din Transilvania în context confesional, despre suferințele Bisericii Române Unite, despre figuri marcante de preoți, protopopi și înalți prelații, despre principii ecleziastice și despre rivalități omenești, despre ordine călugărești și școli teologice, despre concilii și alte adunări ale episcopilor, despre dialog și înțelegere într-o lume tot mai frământată și dezbinată.”

catholica.ro

În acest volum regăsim și documentatul studiu, semnat de Giuseppe Munarini intitulat „O identitate ecleziastică orientală în timpul lui Pius al IX-LEA. ARMENI înainte și după Conciliul Vatican I ”

Iată mai jos acest studiu