Mihai Stepan Cazazian

gherlainfo.ro / S-a stins Mircea Tivadar „baronul de Armenopolis”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

S-a stins din viaţă la vârsta de 60 de ani Mircea Tivadar, membru de vază al comunităţii armeneşti din Gherla și Cluj.

Mircea Tivadar s-a născut în Baia Mare, a copilărit la Gherla, unde a prins mare dragoste de oraș și apoi s-a stabilit în Cluj-Napoca.

Mircea Tivadar a fost vicepreşedintele sucursalei Cluj a Uniunii Armenilor din România şi vicepreşedintele cultural al Asociaţiei Muzeului Armean din ţara noastră. A fost un om deosebit de activ şi punctual în tot ce a făcut în slujba comunităţii, pe care a slujit-o până la sfârşitul vieţii.

 La începutul lunii februarie a fost distins cu premiul „Szongott Kristóf” al Uniunii Armenilor din România pentru contribuţia sa la conservarea şi promovarea patrimoniului cultural material şi imaterial al comunităţii armene din Transilvania.
 

Şi-a dedicat toată dragostea şi energia comunităţii, animând viaţa armenească. A avut un rol deosebit în recuperarea istoriei şi patrimoniului armenesc. A fost iniţiatorul principal al reînfiinţării Asociaţiei Muzeului Armean, dar şi fondatorul unei colecţii bogate de covoare şi obiecte de artă armenească cu sediul în Cluj-Napoca. A colaborat cu TVR Cluj şi cu presa locală, dar şi cu revista Ararat din Bucureşti. A avut relaţii de prietenie şi colaborare cu reprezentanţii comunităţii armeneşti din Gherla, onorând an de an tradiţionala sărbătoare „Sfântul Grigore Luminătorul”, unde mereu s-a simţit bine. Este cel care a avut inițiativa traducerii in limba română a monografiei Gherlei scrisă de Szongott.

Mircea Tivadar a fost un om generos, foarte credincios şi deosebit de amabil, un armean cunoscut şi apreciat nu numai la Cluj-Napoca, ci în toate comunităţile armeneşti din România. Dumnezeul să-l odihnească în pace!

Inmormântarea are loc la Gherla.

Szekely Csaba

gherlainfo.ro