Szekely Csaba

GHERLA | Ziua porţilor deschise la Catedrala Armeano-Catolică

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

     În municipiul Gherla unul din cele mai cunoscute obiective mult căutate de turiştii din ţară şi străinătate este impozanta Catedrală armeano-catolică din centrul oraşului, ce domină prin înălţimea ei toată urbea de pe Someş. Cu ocazia Festivalului Armenopolis organizatorii au inclus şi Ziua porţilor deschise la acest frumos  lăcaş de cult, o premieră în istoria comunităţii armeneşti locale. De fapt a fost vorba de trei zile, adică un weekend întreg, cînd localnicii şi oaspeţii sosiţi cu acest prilej în oraş au avut ocazia de a vizita în grupuri mai mari sau mai mici interiorul bisericii. Tururile ghidate s-au bucurat de mare succes, cei interesaţi făcînd cunoştinţă cu valorile religioase şi arhitectonice ale lăcaşului de cult, printre vizitatori aflîndu-se şi oaspeţi din Germania, Elveţia, Armenia, Franţa şi Ungaria. Ghidul turiştilor a fost Molnár Tibor, iar numărul persoanelor care au trecut pragul locaţiei a depăşit 600.

     Cea mai reprezentativă clădire a Gherlei este Biserica armeano-catolică „Sfânta Treime”, a cărei zidire a început în septembrie 1748. A fost terminată în 1798 şi a fost sfinţită abia la 17 iunie 1804. Datorită perioadei îndelungate de construcţie, la ridicarea ei au lucrat mai multe echipe de meşteri, din diferite regiuni ale imperiul austriac, fapt care duce la prezenţa unui amalgam de stiluri arhitectonice. Interiorul este echilibrat şi unitar stilistic, fiind în stil baroc „matur” bogat ornamentat, de o frumuseţe aparte, care   impresionează pe oricine intră în biserică. În stînga altarului, într-o încăpere separată se găseşte cunoscuta pictură „Coborârea de pe Cruce”, operă realizată după unii de Rubens, iar după alţii de un pictor din Școala rubensiană. O altă particularitate a bisericii o reprezintă catacombele, unde sunt înhumaţi reprezentanţi de seamă ai comunităţii  gherlene din veacurile trecute.

          Paralel cu vizitarea lăcașului de cult armeano-catolic a fost organizată Ziua porţilor deschise şi în cadrul Bisericii Romano-Catolice (Franciscană) de pe strada Bobîlna. Ambele acţiuni au avut loc cu sprijinul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla (manager Monica Pătac).

Szekely Csaba