Szekely Csaba

GHERLA | Sărbătoare creştinească în Catedrala armeano-catolică

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

       Duminică 19 septembrie în băncile  Catedralei armeano-catolice din centrul municipiului Gherla s-au aflat mai mulţi creştini decît altădată. Nu întîmplător, fiindcă la sfîrşitul săptămânii, în impozanta catedrală, 11 copii armeni-catolici şi romano-catolici, 5 băieţi şi  6 fete, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, au trăit emoţionantul moment al Primei Comuniuni, în prezenţa părinţilor, a bunicilor şi a naşilor lor de botez. Spre deosebire de credinţa ortodoxă, unde toate cele trei sacramente (botezul, mirul şi euharistia) sunt primite în ziua botezului, la catolici şi la armenii-catolici, Prima Împărtăşanie este primită abia la vârsta de 8-9 ani. Dacă prin Taina Botezului ei au devenit, încă din pruncie, copii ai lui Dumnezeu, acum prin spovadă şi prin Cea dintâi Împărtăşanie l-au primit, în mod conştient, pe Isus, devenind membri ai comunităţii romano-catolice şi armeano-catolice care vor participa la Taina Euharistiei, la Sfintele Liturghii, cunoscând pe deplin ce înseamnă acest lucru şi care le sunt îndatoririle de buni creştini care Îi urmează Lui Christos.   Este un indiciu al devotamentului lor faţă de Isus.

Slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, care la sfîrşitul liturghiei a recunoscut „Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă ca, pentru aceşti tineri, ziua Primei Împărtăşanii să fie cu adevărat de neuitat, iar ei, la rândul lor, s-au pregătit cum se cuvine pentru acest moment unic în viaţa oricărui armean sau romano-catolic, recitând poezii, cântând şi spunând rugăciuni.” Cei 11 copii au fost pregătiţi pentru acest frumos şi înălţător eveniment de profesoara Lénárd Éva, care de peste zece ani îndeplineşte  aceste atribuţii  educaţionale. În cadrul slujbei a cântat corul bisericii condus de Molnár Árpád.

Înainte de a pleca acasă cei 11 copii s-au fotografiat în grup, iar la ieşire din frumosul lăcaş de cult cu toţii au fost felicitaţi de familiile şi prietenii lor.

Szekely Csaba