Szekely Csaba

GHERLA | Hramul Catedralei Armeano-Catolice „Sfânta Treime”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

        Duminică 12 iunie comunitatea armenească din municipiul Gherla a avut parte de momente sărbătoreşti. Chiar de Rusalii Catedrala Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din  centrul oraşului a fost sărbătorită cu ocazia hramului impozantului lăcaş de cult ce domină tot oraşul. A fost un eveniment religios de mare importanţă în  viaţa creştinilor armeni, dar cu prilejul hramului în băncile frumoasei biserici au luat loc şi mulţi romano-catolici, care au marcat sărbătoarea alături de gazde. Slujba a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, iar predica a fost susţinută de dr. Vik János, decanul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, care, printre altele, a vorbit despre semnificaţia acestei zile şi a insistat mai mult asupra rolului pe care-l îndeplineşte catedrala şi comunitatea armenească în viaţa religioasă şi spirituală a municipiului. În cadrul liturghiei a cîntat corul bisericii condus de Molnár Árpád, care a interpretat  numai piese muzicale armeneşti. Au fost momente solemne, apreciate din plin de creştinii prezenţi în număr mare în biserică. Aşa cum se întîmplă în fiecare duminică la obişnuitele slujbe au fost prezenţi şi cîţiva armeni ai comunităţii din Cluj-Napoca.

             Catedrala Armeano-Catolică „Sfânta Treime”din Gherla a fost edificată între anii 1748-1800 şi este considerată una din cele mai mari biserici armeneşti din Europa. Sfinţită la 17 iulie 1804 ea a fost înzestrată cu o frumoasă şi valoroasă orgă, executată de renumiţi meşteri din Braşov. Catedrala posedă numeroase obiecte de mare valoare materială şi spirituală printre care amintim: relicva Sfântului Grigore-Luminătorul, pictura în ulei „ Coborârea de pe Cruce”, crucea din aur masiv  ornată  cu pietre  preţioase ce  a aparţinut episcopului Verzellescus. Catedrala este vizitată an de an de mii de turişti din ţară şi străinătate, fiind cel mai căutat obiectiv în oraşul de pe Someş, fostul Armenopolis.

În data de 2 iulie 2022 la Gherla va avea loc o altă mare sărbătoare a comunităţii armeneşti, Sfântul Grigore Luminătorul, un eveniment care conform tradiţiei, an de an  atrage sute de oaspeţi din ţară şi de peste hotare.

Szekely Csaba