Szekely Csaba

GHERLA / Expoziţie foto reprezentând costume armeneşti

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

                Începutul dezvoltări urbane a Gherlei se datorează în mare parte aşezării armenilor pe aceste meleaguri la sfîrşitul secolului XVII şi începutul secolului următor. Armenii din Gherla   sunt originari din Anatolia, unde s-au format ca popor dînd naştere unei civilizaţii străvechi în care viaţa pulsa  din plin, iar meşteşugurile şi comerţul au cunoscut o mare înflorire. La sfîrşitul scolului al XVII-lea armenii veniţi din zona Bistriţei i-au cerut împăratului Leopold I  dreptul de a-şi construi un oraş lîngă vechiul tîrg românesc  de pe domeniul alodial al urbei de pe Valea Someşului Mic. Aşa a început dezvoltarea acestei comunităţi pe meleagurile noastre, vechiul Armenopolis fiind cunoscut şi apreciat în toată lumea atît prin tradiţiile meşteşugăreşti, cît şi prin frumuseţea şi originalitatea costumelor pe  care le-au purtat. Din aceste splendide  costume armeneşti sunt expuse cîteva în cadrul expoziţiei deschise la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla. Sunt prezentate publicului vizitator 20 de fotografii reprezentînd tot atîtea costume armeneşti purtate în secolul al XIX-lea atît de bărbaţi, cît şi de femei. Sunt adevărate comori ale vestimentaţiei armeneşti din acele vremuri, care au făcut cinste  comunităţii gherlene, binecunoscută şi prin aceste valori, unele scoase din lada de zestre de către generaţiile următoare.

Colecţia expusă în sala din centrul municipiului aparţine sucursalei Gherla a Uniunii Armenilor din România, ea mai cuprinzînd şi alte fotografii care de astă dată nu sunt prezentate în cadrul acestei inedite expoziţii. În anii 90 originalele costume armeneşti (deci, nu fotografii) au fost expuse şi într-o sală specială de la parterul Muzeului de Istorie (Casa Karácsonyi), dar colecţia respectivă a ajuns pînă la sfîrşit în posesia sucursalei locale UAR. An de an, în fiecare vară cînd la Gherla are loc tradiţionala sărbătoare „Sfântul Grigore Luminătorul” sute de străini pot admira aceste costume vechi, unele purtate de tinerii în timpul slujbei  oficiată cu această ocazie în Catedrala armeano-catolică din centrul oraşului.

                      Expoziţia „Costume armeneşti” se poate vizita cu respectarea normelor sanitare şi a distanţării sociale în zilele de luni-vineri în intervalul orar 9,00-15,00.

Szekely Csaba