Szekely Csaba

GHERLA | Creştinii armeni şi romano-catolici  în atenţia Radio Maria România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În săptămâna 4 – 10 octombrie 2021 creştinii romano-catolici şi armeni din municipiul Gherla se află în centrul atenţiei ascultătorilor de la Radio Maria România. În această perioadă sunt transmise zilnic liturghiile oficiate în frumoasa biserică franciscană renovată recent. Luni şi miercuri aceste slujbe oficiate de preotul paroh Küsmödi Attila  au loc la orele 8,00 dimineaţa, iar marţi şi joi  încerpînd cu orele 18,00.  Radio Maria România este un post de radio religios, de inspiraţie catolică, necomercial şi apolitic, susţinut din donaţiile creştinilor. După fiecare slujbă transmisă direct este prezentat istoricul lăcaşului de cult unde se oficiază liturghia.

Astfel, toţi  ascultătorii vor face cunoştinţă şi cu  istoricul Bisericii Franciscane, îmbrăcată în haine noi după lucrările monumentale efectuate în ultimii trei ani  biserică edificată între anii 1748-1857. Edificiul  este realizat în stil baroc, cu elemente specifice, o biserică tip navă cu mai multe capele şi altare, toate reînnoite de harnici şi pricepuţi meşteri.  Capela Maria de Loretto a fost ridicată în 1760,  altarul de piatră al Sf. Francisc şi altarul de piatră Sf. Anton fiind realizate în 1761.

De asemeni reamintim că pentru armeni, Catedrala armeano-catolică din centrul oraşului este considerată ca una din cele mai mari biserici armeneşti din Europa. Sfinţită la 17 iulie 1804, ea a fost înzestrată cu o frumoasă şi valoroasă orgă, executată de  renumiţi meşteri din Braşov, avînd numeroase obiecte de mare valoare materială şi spirituală printre care:  relicva Sfântului Grigore-Luminătorul, pictura în ulei „Coborârea de pe Cruce” a lui Rubens, crucea din aur masiv ornată  cu pietre preţioase ce a aparţinut episcopului Oxendius Verzellescus şi alte picturi de mare valoare religioasă.

                Vineri, 8 octombrie 2021 la Gherla are loc slujba de resfinţire a Bisericii Franciscane (Biserica Romano-Catolică)  de pe strada Bobâlna,  iar duminică 10 octombrie  creştinii participă la slujba de argint al preotului paroh Küsmödi Attila. Momente sărbătoreşti importante pentru comunitatea catolică din municipiul Gherla, unde evoluează corul mixt  condus de Molnár Árpád şi onorate de mulţi invitaţi şi oaspeţi.

Szekely Csaba