Szekely Csaba

GHERLA are  o nouă stemă, cu însemne armeneşti

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe ordinea de zi  a recentei ședințe  de Guvern  s-a aflat un proiect de hotârăre privind aprobarea stemei municipiului Gherla.Stemele judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor se aprobă de Guvern, la propunerea consiliilor judeţene sau, după caz, a consiliilor locale, cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie. Considerată drept adevărata imagine a unei comunităţi urbane, indiferent cât de mică sau cât de mare este aceasta, stema este blazonul şi cartea de vizită a oamenilor ce convieţuiesc pe meleagurile respective. 

Noua stemă a municipiului Gherla se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, despicat vertical. În partea stângă a scutului, pe fundal azuriu, se află un turn negru crenelat cu o poartă închisă și cu două ferestre. În partea dreaptă a scutului, pe fundal roșu, se află o cruce de aur susținută de doi păuni de aur, afrontați și pigmentați tot cu azuriu. Turnul reprezintă în limbaj heraldic atât castrul roman de interior, cât și Cetatea medievală Martinuzzi. Crucea și păunii simbolizează heraldic prezența pe teritoriul municipiului a celor două sedii episcopale Armeano-Catolic și Greco-Catolic. Coroana murală cu cinci turnuri crenelate indică rangul de municipiu al localității. Proiectul de hotărâre a fost adoptat de guvern și urmează să fie pus în aplicare la nivelul administrației locale.

            Gherla – denumită în trecut Armenopolis este un oraş cu vechi tradiţii armeneşti, simbolul localităţii de pe Valea Someşului Mic fiind impozanta Catedrală Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din  centrul urbei, lăcaş de cult ce domină toată Piaţa Libertăţii.

Szekely Csaba