Szekely Csaba

Gherla a fost reprezentată cu succes la Festivalul „Strada Armenească”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          Când intrăm în luna august, neapărat trebuie să vorbim şi de tradiţionalul  Festival „Strada Armenească” din centrul Bucureştiului. Este o manifestare culturală de înaltă ţinută artistică organizată an de an de Uniunea  Armenilor din România , aflată la cea de a VI-a ediţie, şi de unde nici de această dată nu putea lipsi reprezenantul  oraşului Gherla, unul din  cel mai vechi  centre  al spiritului armeneasc  din ţara noastră, care nu întâmplător poartă numele de Armenopolis.  Aşa cum s-a întâmplat şi la ediţiile trecute urbea  clujeană a trimis la Bucureşti  Ansamblul „Hayakaghak” condus de Erika Esztegár, formaţie de dansuri binecunoscută  atât în ţară, cât şi în străinătate prin evoluţiile de mare succes. Mesagerii artei şi culturii armeneşti  din Gherla au fost şi în acest an la înălţimea aşteptărilor, tinerii cucerind publicul aflat în inima centrului armenesc  din Bucureşti, unde au deja  mulţi prieteni şi admiratori.

Publicul cunoştea  repertoriul  celor  12 dansatori din prezenţele anterioare.  Lumea adunată  în locaţia  respectivă a avut ocazia să revadă jocurile armeneşti susţinute de  Ansamblul „Hayakaghak”, adică „Sardarapat”, „Im Anune Hayastan E”, „Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzori” şi „Vartavar”, ultimul dans însemnând  sărbătoarea păgână „Vart”,  ce reprezintă o înviorare, caracterizată prin stropirea  oamenilor cu găleţi de apă. Dansul este unul  vioi, iar dansatorii sunt  practic APA.

Asta  s-a văzut şi în weekendul trecut  în Capitală,  armenii gherleni nu sunt doar o comunitate, ci o familie mare şi  inimoasă, ca urmare şi dansurile sunt expresia sentimentelor, iubirii, poeziei. O îmbinare a multitudinilor de idei,  provenite de la fiecare dansator în parte.  Municipiul Gherla a fost  reprezentat   la Bucureşti şi cu un stand special, unde au fost desfăcute produse de ceramică  armenească şi bunătăţi culinare specifice zonei Someşurilor. Ca o noutate,  amintim existenţa unui atelier de caligrafie, unde vizitatorii au putut studia alfabetul armean. Alături am mai văzut două ateliere de xilogravură şi broderie de mână.

            
Pentru perioada următoare Ansamblul „Hayakaghak” din Gherla mai are şi
alte invitaţii din ţară.

Szekelz  Csaba