Gherla a fost reprezentată cu succes la Festivalul „Strada Armenească”

Când intrăm în luna august, neapărat trebuie să vorbim şi de tradiţionalul Festival „Strada Armenească” din centrul Bucureştiului. Este o manifestare culturală de înaltă ţinută artistică organizată an de an de Uniunea Armenilor din România , aflată la cea de a VI-a ediţie, şi de unde nici de această dată nu putea lipsi reprezenantul oraşului Gherla, unul din cel mai vechi centre al spiritului armeneasc din ţara noastră, care nu întâmplător poartă numele de Armenopolis. Aşa cum s-a întâmplat şi la ediţiile trecute urbea clujeană a trimis la Bucureşti Ansamblul „Hayakaghak” condus de Erika Esztegár, formaţie de dansuri binecunoscută atât în ţară, cât şi în străinătate prin evoluţiile de mare succes. Mesagerii artei şi culturii armeneşti din Gherla au fost şi în acest an la înălţimea aşteptărilor, tinerii cucerind publicul aflat în inima centrului armenesc din Bucureşti, unde au deja mulţi prieteni şi admiratori.

Publicul cunoştea repertoriul celor 12 dansatori din prezenţele anterioare. Lumea adunată în locaţia respectivă a avut ocazia să revadă jocurile armeneşti susţinute de Ansamblul „Hayakaghak”, adică „Sardarapat”, „Im Anune Hayastan E”, „Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzori” şi „Vartavar”, ultimul dans însemnând sărbătoarea păgână „Vart”, ce reprezintă o înviorare, caracterizată prin stropirea oamenilor cu găleţi de apă. Dansul este unul vioi, iar dansatorii sunt practic APA.

Asta s-a văzut şi în weekendul trecut în Capitală, armenii gherleni nu sunt doar o comunitate, ci o familie mare şi inimoasă, ca urmare şi dansurile sunt expresia sentimentelor, iubirii, poeziei. O îmbinare a multitudinilor de idei, provenite de la fiecare dansator în parte. Municipiul Gherla a fost reprezentat la Bucureşti şi cu un stand special, unde au fost desfăcute produse de ceramică armenească şi bunătăţi culinare specifice zonei Someşurilor. Ca o noutate, amintim existenţa unui atelier de caligrafie, unde vizitatorii au putut studia alfabetul armean. Alături am mai văzut două ateliere de xilogravură şi broderie de mână.

Pentru perioada următoare Ansamblul „Hayakaghak” din Gherla mai are şi
alte invitaţii din ţară.
Szekelz Csaba