Mihai Stepan Cazazian

GHEORGHENI / Festivalul Artei Armenești, ediția a X-a

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Mirosul laptelui acru, melodiile orientale pline de viață, costumele populare din materiale scumpe, bijuteriile și mustățile urechii ne-au fost dezvăluite sâmbătă, 12 septembrie în curtea casei comunității armene din Gheorgheni. Cea de-al X-a ediție a Festivalului  Artei Armenești a fost plină de surprize: pe lângă istoria prezenței în Transilvania, a alfabetului armean, a cântecelor, mirosul bucatelor specifice și aroma cafelei cei interesați de această comunitate au putut remarca  puterea de a crea și valorile minorităților care locuiesc împreună în Transilvania.

Prelegerile și expozițiile, precum și prezentarea bucatelor tradiționale
armenești au fost limitate de adaptarea la regulile situației epidemice, dar a
existat însă mult interes. A X-a ediție a Festivalului Artei Armene, care a
rezistat ca un „copil mare” provocărilor și a format o punte între diferite
țări, a realizat, în premieră o serie de conexiuni online.  Datorită emisiunilor live, minoritățile armene din Polonia, Armenia, Ungaria și alte țări au putut, de asemenea, să urmărească evenimentele.

Printre altele, am putea admira expoziția de costume populare de Júlia Simó intitulată „Pe marginea coexistenței”, în care s-au aliniat costumele diferitelor etnii transilvane. Piesele expoziționale au fost prezentate de György Kalamár, subliniind că în zilele noastre predomină un fel de analfabetism funcțional etnografic, deoarece producătorii de costume de multe ori nici nu știu care sunt hainele tradiționale ale popoarelor, totuși vând piesele realizate incorect.

Bucătăria armeană și-a deschis porțile pentru cei interesați, dar a lipsit degustarea la festivalul din acest an. Mâini harnice au împăturit pătratele de cocă pe care le-au umplut cu carne tocată și am simțit aroma supei festive a festivalurilor. Supa tipică, aganjabur, este aromată cu hurut, conform tradiției.

La adunare, participanții împreună cu organizatorii evenimentului au mers apoi la placa memorială a lui István Ákontz-Kövér, un călugăr de origine armeno-maghiară unde au depus flori. Dr. Attila Puskás, președintele Asociației Maghiao-Armene din Transilvania, a spus că armenii nu erau doar comercianți, ci și o comunitate culturală, deoarece este suficient să privim în jur și să descoperim patrimoniul construit, al artei și al tradiției populare, iar călătorul poate descoperi multe efecte benefice asupra Transilvaniei.  Această idee a fost confirmată de Tibor Csergő, directorul Muzeului Márton Tarisznyás: potrivit acestuia, cariera călugărului a dovedit, de asemenea, că armenii slujesc nu doar lui Dumnezeu ci și propriei lor diaspore și se adaptează cu ușurință la culturile popoarelor care i-au primit, astfel încât să poată crea valori comune.

Sergey Minasyan, ambasadorul Armeniei la București, László Percze, consul al Ungariei la Miercurea Ciuc, Tihamér Barti, vicepreședinte al Consiliului Județean Harghita și Zoltán Nagy, primarul orașului Gheorgheni, au ținut, de asemenea, un discurs de bun venit.

Ambasadorul Minasyan a sublinian importanța organizării unor asemenea evenimente, care contribuie la păstrarea identității comunității armene de limbă maghiară din Transilvania și la aprofundarea legăturilor cu Patria lor istorică. În acest context, Ambasadorul a remarcat, de asemenea, strânsa cooperare între orașele și regiunile înfrățire, menționând vizita din 2019 a delegației orașului Gheorgheni, județul Hargita, în regiunea Lori din Armenia.Continuându-și discursul, Ambasadorul Minasyan a subliniat că, după ce a fost îndepărtată de Armenia de secole, comunitatea armeano-catolică de limbă maghiară din Transilvania continuă să trăiască succesele și provocările cu care se confruntă Armenia, o dovadă în acest sens fiind sprijinul moral pentru Patria istorică în timpul tensiunilor de la frontiera armeno-azeră din iulie 2020.

Dupa ceremonie, a fost organizata o videoconferință la care, din Gheogheni, a participat Ambasadorul Minasyan, reprezentanții autorităților orașului Gheorgheni și a județului Harghita, iar din Armenia au participat reprezentanții administrației regiunii Lori și ai orașului Alaverdi. Guvernatorul regiunii Lori, Andrey Ghukasyan și Președintele Consiliului Județean Harghita, Csaba Borboly, s-au adresat participanților printr-un mesaj video.

La sfârșitul zilei, la Biserica Armeano-Catolică din Gheorgheni a avut loc un concert de muzică clasică. Pe 13 septembrie, la Miercurea-Ciuc, reședința județului Harghita, cu sprijinul Ambasadei și a Muzeului-Institut Komitas, a fost vernisată o expoziție dedicată lui Komitas, care va fi deschisa vizitatorilor timp de două săptămâni. Festivalul a fost mediatizat pe larg de presa și televiziunea locală.

de pe portalul
Maszol.ro