Szekely Csaba

GHEORGHENI | Ansamblul de dansuri „Hayakaghak” din Gherla a  participat la Festivalul Artei Armenești

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

         Ansamblul „Hayakaghak” din municipiul Gherla a luat fiinţă în anul 2012 sub  conducerea instructoarei Esztegar Erika, care mai mult de zece ani a făcut parte şi din grupul dansatorilor. Armenii din oraşul de pe Someş nu sunt doar o comunitate,  ci şi o familie mare şi unită, ca urmare şi dansurile sunt expresia sentimentelor, iubirii, a poeziei. O îmbinare a multitudinilor de idei, provenite de la fiecare dansator în parte. De toate aceste caracteristici ne-am  convins şi în weekend, când talentaţii dansatori gherleni au participat la cea de a XI-a ediţie a Festivalului armenesc din oraşul Gheorgheni, judeţul Harghita, un  vechi şi cunoscut centru armenesc din zona Secuimii și nu numai. În localitatea harghiteană timp de 3 zile au avut loc spectacole artistice, vernisaje de expoziţii, lansări de  carte, conferinţe, activităţi meşteşugăreşti şi concursuri de gătit. 

Din programul acestor manifestări nu putea lipsi ansamblul „Hayakaghak”, una din cele mai renumite formaţii de dansuri armeneşti din ţara  noastră, apreciată prin evoluţiile de mare succes la diferite concursuri şi festivaluri artistice. Pe scena festivalului de la Gheorgheni micii artişti gherleni au susţinut un repertoriu bogat, majoritatea pieselor fiind deja cunoscute. Nu puteau lipsi dansurile „Sardarapat”, „Im anune Hayastan  E”, „Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzori” şi „Vartavar”, care  la acest sfîrşit de  săptămînii au  cucerit publicul prezent în număr mare. De asemenea, reprezentanţii comunităţii armeneşti din Gherla au pregătit la faţa locului specialitatea lor gastronomică, hurutul, gustat din plin de participanţii la festival.   

Tot în weekend la Gheorghieni a fost sărbătorit hramul Bisericii armeano-catolice „Naşterea Maicii Domnului”, un ansamblu de monumente istorice, construit în stil baroc între anii 1730-`34, turnul fiind adăugat la sfîrşitul anului  1734. Primii armeni s-au stabilit acolo în 1637, venind din Moldova, tradiţiile şi obiceiurile fiind păstrate şi în zilele noastre prin comunitatea locală, deosebit de activă, după cum vedem şi prin organizarea festivalului.

       Cu ocazia hramului bisericii armeano-catolice din Gheorgheni a fost oficiată o liturghie de către preotul paroh  Gál Hunor, la toate evenimentele fiind prezenţi şi creştini armeni din alte centre armeneşti din ţară, printre care s-au aflat şi oaspeţii gherleni.

Szekely Csaba