Mihai Stepan Cazazian

Germania intenționează, pentru prima dată, să recunoască în mod oficial uciderea a sute de mii de armeni de către regimul turc, acum 100 de ani, ca fiind genocid

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

German Chancellor Merkel gestures as she gives a speech at German sustainable development congress in Berlin

Coaliția cancelarului german Angela Merkel va vota pe 24 aprilie o rezoluție, pentru etichetarea crimei împotriva armenilor  cu termenul de genocid așa cum a fost el definit de Organizația Națiunilor Unite în 1948. Votul camerei inferioarea a Parlamentului este în aceeași zi în care liderii se întâlnesc în capitala armeană Erevan pentru a comemora masacrul care a început în luna aprilie 1915.

Partidele de guvernământ din Germania planifica să “găsească o formulare care afirmă faptul că a avut loc un genocid în Turcia,” pe care să o treacă în rezoluție, conform declarațiilor de luni ale vicepreședintelui fracțiunii Creștin-Democrate, Franz Josef Jung.

Germania a fost presată de unii dintre partenerii săi europeni să urmeze exemplul lor și să recunoască  profunzimea tragediei armean. Germania susține că este sarcina Turciei să recunoască public acțiunile sale din trecut, așa cum a făcut Germania cu Holocaustul. Turcia recunoaște crimele, însă respinge termenul de genocid.

Deși este “foarte important” ca turcii și armenii să cadă de acord cu privire la aceste crime”, nu poți forța o asemenea împăcare cu trecutul din afară – este o chestiune internă,” a declarat Christiane Wirtz, purtator de cuvânt al guvernului, săptămâna trecută.

Guvernul Merkel încearcă să echilibreze situația dificilă în ceea ce privește votul acestei rezoluții, fără să antagonizeze suplimentar Turcia. Germania este cel mai mare partener comercial al Turciei în Uniunea Europeană, cel mai mare investitor străin al său și casa celui mai mare grup de turci în afara țării.

Franța, Rusia, Grecia, Suedia și Olanda se află printre țările care au recunoscut crimele ca genocid și va trimite vineri, înalți reprezentanți la Erevan. Merkel nu va participa și va trimite pe adjunctul ministrului de externe în locul ei.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că va organiza propria sa ceremonie în aceeași zi pentru a marca campania din 1915 de la Gallipoli , chiar dacă lupta din Primul Război Mondial este în mod normal marcată la o dată diferită.

One Response to Germania intenționează, pentru prima dată, să recunoască în mod oficial uciderea a sute de mii de armeni de către regimul turc, acum 100 de ani, ca fiind genocid

  1. Ld April 23, 2015 at 10:42 pm

    mesajul presedintiei Ruse
    http://en.kremlin.ru/events/president/news/49320#sel=2:18,2:28