Elena Chobanyan

GEORGIA / Tinerii sunt gata să medieze

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Dacă în lume au loc conflicte între persoane şi dispute nerezolvate la prima vedere, nu este nimic grav. Seminariile şi cursurile de mediatori dau o mână de ajutor în această privinţă, iar tinerii sunt gata să înveţe şi să implementeze noile aptitudini de mediator şi arta de a negocia. Între 23 noiembrie şi 1 decembrie a avut loc în Rustavi (Georgia) cursul/seminar de pregătire pentru tineri în Centrul Scout Internațional Rustavi. Cursul de formare numit ReMeDy a presupus elemente și activități de construire a parteneriatului pentru tinerii care lucrează sau sunt reprezentanți ai ONG-urilor, precum şi formatori, educatori care lucrează cu tineri şi doresc să dezvolte abilități legate de mediere, ca metodă de soluționare a disputelor.

La seminar au participat tineri şi profesionişti din Spania, Polonia, Georgia, Armenia, Ucraina, Azerbaidjan, Bulgaria, Croația, Grecia, Italia, Moldova, Federația Rusă, iar cursul de pregătire a fost destinate persoanelor implicate activ în munca de tineret și care au deja o anumită experiență în educația nonformală și învățarea de noi metode. Programul este conceput pentru persoanele care sunt gata să învețe și să-și dezvolte abilitățile, competențele, putând folosi, ulterior, munca lor în viața de zi cu zi.

Cursul ReMeDy a fost finanțat de programul Erasmus+ şi s-a bazat pe metodologia educației non-formale și a cuprins o formă de exerciții și simulări practice. În afară de participarea la cursul de instruire, participanții s-au angajat să desfășoare activități locale și să ia parte la alte etape de diseminare și monitorizare a proiectului. Sperăm ca noile cunoştinţe vor da rezultate şi proiectele noi create şi implementate de tineri vor avea succes, transformând conflictele într-o lume paşnică şi echilibrată.

Elena CHOBANYAN