Mihai Stepan Cazazian

GEORGIA | Piatră funerară armeană, unică, din oțel descoperită la Tbilisi

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

O piatra funerară a lui Egor (Gevorg) din celebra familie Loris-Melikov, cu inscripții armenești, a fost găsită în timpul renovării unei case private din Tbilisi. Datorită eforturilor lui Levon Chidilyan, o persoană publică armeană piatra a fost mutată în curtea Bisericii Sf. Ecimiadzin din vechiul cartier Avlabari.

„Piatra funerară este unică în primul rând pentru că aparține vechii familii Loris-Melikov. În al doilea rând, este fabricată din oțel, ceea ce este ceva rar. Numai în curtea Bisericii Armene din Telavi am văzut pietre funerare de oțel în Georgia”, a declarat Levon Chidilyan într-un interviu acordat corespondentului Radioului Public din Armenia.

Locotenent-colonelul Gevorg Loris-Melikov a fost trimisul special al Viceregatului Caucazului la Tiflis (acum Tbilisi). Fiii săi au fost militari de rang înalt – generalul-maior Hovhannes (Ivan) Loris-Melikov și locotenent-colonelul Alexander Loris-Melikov.

Piatra funerară recent descoperită a fost folosită ca parte a unei matrițe, într-o lucrare de construcții, este din oțel de aproximativ 1,65 metri înălțime și 80 cm. lățime. Gevorg Loris-Melikov a murit în 1860. Districtul (Elyava) în care se afla piatra funerară nu exista la acea vreme.

Levon Chidilyan crede că cineva ar fi putut-o muta în acest cartier în timpul Terorii Roșii pentru a fi folosită ca material de construcție. Sub comuniști, la începutul anilor 1930, bisericile erau deja închise și începuse distrugerea lor. Zeci de mii de pietre funerare din cimitire au fost folosite ca materiale de construcție prevăzute de planul general al orașului Tbilisi. Piatra funerară de oțel a lui Gevorg Loris-Melikov cu litere armenești se află în curtea Bisericii Sfântul Ecimiadzin și este păstrată ca relicvă.

Radioul public din Armenia