Mihai Stepan Cazazian

Genocidul împotriva armenilor, comemorat și în Bacău

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSC_7010

Senatorul Varujan Vosganian, presedintele Uniunii Armenilor din România (UAR), a fost prezent, vineri, la sediul filialei bacauane, pentru a participa la “Saptamâna comemorarii genocidului impotriva armenilor”.

DSC_6974

Tragedia a avut loc in 1915, in Imperiul Otoman, fiind numita de armeni “Marele Rau” sau “Genocidul uitat”.
In urma cu 99 de ani, sub guvernarea Junilor Turci, un milion si jumatate de armeni au fost deportati din Anatolia si au murit de foame, boli si extenuare.
Cu prilejul comemorarii, asociatia a organizat o expozitie de carte si fotografie in care oaspetii au vazut scene din cumplita tragedie, precum si portrete ale stramosilor disparuti.
Alaturi de Vasile Agop, presedintele Filialei Bacau si initiatorul acestui proiect, a fost prezent si scriitorul Mircea Bostan, care a vorbit “cu tristete, dar fara ura, despre cele intâmplate cândva”.

DSC_7014DSC_7031

Varujan Vosganian a laudat initiativa lui Vasile Agop de a organiza o saptamâna a comemorarii genocidului, apoi a vorbit despre contextul istoric in care s-a petrecut tragedia, dar si despre faptul ca genocidul nu este recunoscut nici dupa un secol.
Armenii nu cer nimic altceva decât asumarea de catre Turcia a acestor fapte si recunoasterea genocidului in plan mondial. Manifestarea a continuat in Piata Tricolorului, unde aproape o suta de tineri s-au adunat pentru a comemora cei 99 de ani scursi de la executarea sau deportarea armenilor din Anatolia.
Ei au scris cu lumânari aprinse “1915″, anul “Marelui Rau”, si au fluturat drapele armenesti si românesti. Saptamina comemorarii genogidului va continua pâna pe 30 aprilie cu simpozioane pe teme ca “Oportunitati de voluntariat in Armenia”, “Armenii din Turcia – organizatii, proiecte si institutii” si “pe urmele culturii si civilizatiei poporului armean.”

http://www.desteptarea.ro