Redactor

GENOCIDUL ARMEAN: Biserica Armeană decide canonizarea colectivă a celor 1,5 milioane de victime

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

16316571_0 - Copy

Sursa citată menționează că Biserica Armeniei nu a mai luat o decizie de canonizare din secolul al XVII-lea.

Președintele armean Serj Sarkisian a salutat această decizie, pe care a numit-o “cea mai importantă inițiativă” a Bisericii Armeniei. “În apropierea împlinirii a 100 de ani de la genocidul din timpul Imperiului Otoman, întregul nostru popor spune un ‘Nu’ hotărât crimelor împotriva umanității. Este datoria noastră față de înaintașii noștri, victime nevinovate, și față de întreaga umanitate ca pe viitor un astfel de genocid să nu se mai repete”, a subliniat președintele armean, potrivit sursei citate.

La 24 aprilie a.c., când s-au împlinit 98 de ani de la genocidul armean, Biserica Apostolică Armeană cerea Turciei să recunoască acest genocid, să restituie bisericile armene și proprietățile ce au aparținut acestora și să despăgubească poporul armean pentru pierderile pricinuite la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

”În 1915 au fost 1,5 milioane de armeni victime ale genocidului, iar cei care au scăpat de masacru și-au găsit refugiu în diferite colțuri ale lumii—în Armenia de est /atunci parte a Imperiului Rus/, în Siria, în Liban, în alte țări. Odată cu proprietățile lor, armenii și-au pierdut bisericile, locurile sfinte. Ele au fost luate de Turcia sub pretextul de ‘proprietăți abandonate’ ”, subliniau într-o declarație comună cei doi patriarhi armeni—Catolicosul tuturor armenilor, Karekin al II-lea, și Catolicosul Aram, patriarh al Bisericii Armene în Cilicia /Liban/.

La 24 aprilie 1915 au fost închiși în închisorile Imperiului Otoman și apoi uciși cei mai buni reprezentanți ai intelectualității armene—scriitori, profesori, medici, preoți. Au murit 1.500.000 de armeni, adică aproape jumătate din populația armeană la acea perioadă. Populația armeană din Anatolia și Cilicia, catalogată de autorități drept “inamic intern”, a fost constrânsă să plece în exil în deșertul Mesopotamiei. Numeroși armeni au fost uciși pe drum sau în tabere de refugiați.

De atunci, poporul armean luptă pentru recunoașterea și condamnarea internațională a genocidului. Până acum,
mai multe țări au recunoscut oficial crimele comise împotriva armenilor între 1915 și 1917, între care Belgia, Canada, Polonia, Rusia, Elveția, Franța. Parlamentul European a recunoscut genocidul armean la 18 iunie 1987.

Turcia nu acceptă însă ca evenimentele tragice ce au avut loc la începutul secolului trecut în estul Anatoliei să fie catalogate drept genocid, Ankara vorbind de represalii împotriva unui popor care s-a aliat cu “dușmanul rus” în primul război mondial. Totodată, Ankara susține că cifra de 1,5 milioane este exagerată și că numărul victimelor este de ordinul zecilor de mii.

Ca și predecesorii săi, actualul guvern islamo-conservator de la Ankara al premierului Recep Tayyip Erdogan refuză să califice drept genocid masacrele comise în 1915 și denunță toate statele care adoptă legislații ce prevăd sancțiuni pentru negarea caracterului de genocid al crimelor de acum aproape 100 de ani.AGERPRES/(Flori Tiulea)

 

http://www1.agerpres.ro

6 Responses to GENOCIDUL ARMEAN: Biserica Armeană decide canonizarea colectivă a celor 1,5 milioane de victime

 1. Tabriz October 2, 2013 at 2:15 pm

  Doar 1,5 milioane? Eu credeam ca deja sunt 2 milioane de “victime”.
  vezi: http://ro.wikipedia.org/wiki/Genocidul_Armean
  In ritmul asta pana la comemorare de 100 ani putem ajunge la 2,5 milioane, iar inca peste cativa ani chiar la 3 milioane.

 2. droncr October 7, 2013 at 3:47 pm

  respect pt martirii armeni, iat turcii pot sa vb mult si bine. toti stiu ca a fost un genocid

  tabriz vor fi 2 milioane dac voi turcii si pe armenii din siria o sa vreti sa ii uciditi.

 3. Tabriz October 7, 2013 at 8:57 pm

  Droncr, cine stie sa vorbeasca mult si frumos, este un subiect discutabil – uite de exemplu cum vorbesti tu – acuzi pe turci de ceva ce nu s-a intamplat! Am auzit multe “perle” din partea armenilor, dar asa ceva aud pentru prima data. Sa umfli numarul victimelor folosindu-te de cei care nu au murit, este absurd.
  Tin minte foarte bine ca prin anii 90, voi armenii (nu noi) vorbeati despre aproape un milion de victime ale “genocidului”. Oare ce s-a intamplat in 15 ani ca numarul “victimelor” a crescut nu mai putin cu jumatate de milion?

 4. Krikor October 7, 2013 at 11:37 pm

  Ays shununin mi badasxanek

 5. gugush November 9, 2013 at 7:29 pm

  In 1884 parca Turcia a facut un recensamant apeland la specialisti straini (cred ca germani) si armenii au fost putin peste 2500000 (in turcia) . Dupa Hamid ;i dup[a guvernul pucist practic nu a ramas nimeni din acestia. Daca traiau , la rata demografica din regiune acum ar fi fost….e , hai cu aritmetica! Nici turcii nici armenii nu au numarat om cu om in anii ww1. Pur si simplu unii omorau TOT iar altii fugeau daca puteau Dar fara avere, fara alimente fara nimic pe ei ,au preferat sa…se stabileasca in localitatea balneara Dr Zor. Socotim un milion , doua, trei…? Socotim ca sa nu vb de esential> Un popor e scos din tara sa iar ocupantul nu are nici un drept juridic decat forta armata. Rezulta ca si eu daca am asa o forta pot face la fel. Nu? Asta e logica lui Tabriz effendi,…

 6. Tabriz November 11, 2013 at 1:01 pm

  Gugush, despre istorie am vorbit mult si fara rost. Fiecare a sustinut varianta sa si a ramas cu propriul “adevar”. Sa lasam pe altii sa judece cine are mai multa dreptate.
  Insa eu am intrebat altceva aici – tin minte foarte bine ca prin anii 90 voi armeni vorbeati despre “aproape un milion” de victime. Asta a fost numarul victimelor despre care vorbeati (exact asa cum acum de cele mai multe ori este folosita cifra de 1,5 milioane). Cum explici acest lucru?