Mihai Stepan Cazazian

Genocidul armean / Altercație între un ministru turc și un parlamentar francez la Adunarea parlamentară NATO din Turcia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

O altercație pe tema  Genocidului armean s-a produs vineri, între ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu și deputatul  francez  Sonia Krimi, membră a partidului La République En Marche! (LREM), la o reuniune a Adunării Parlamentare a NATO în Turcia.

Această confruntare a avut loc a doua zi după publicarea oficială în Franța a decretului privind înscrierea în calendarul republican a datei de 24 aprilie ca zi de comemorare a Genocidului armean din 1915.

La deschiderea de vineri a Adunării Parlamentare a NATO din Antalya (sud), președintele parlamentului turc, Mustafa Sentop, s-a lansat într-un  nou atac la adresa Franței, acuzând-o  de “manipulare a istorie ” și  ca fiind vinovată de masacrele comise în Algeria, în timpul epocii coloniale precum și în Rwanda.

Doamna Krimi a spus  că este “șocată” de criticile turcești și a respins versiunea Istoriei “scrisă  de învingători”.

Intervenția sa  a fost urmată de un răspuns din partea șefului diplomației turce Mevlut Cavusoglu, care a atacat violent Franța și pe președintele Macron.

„În ceea ce privește genocidul și istoria, Franța este ultima țară care poate da  lecții  Turciei, deoarece nu am uitat ce s-a întâmplat în Rwanda și Algeria,“ a tunat acesta.”Puteți continua să priviți lucrurile de sus, dar vom continua să vă punem la punct în acest fel”, a adăugat el.

În urma acestui conflict, doamna Krimi și delegația franceză care au participat la reuniune au părăsit sala în semn de protest. Afirmând  că șeful diplomației turcești a blocat-o pe rețeaua socială, doamna Krimi a adăugat: “Ce lecție frumoasă de democrație și diplomație! “Purtătorul de cuvânt al președinției turce, Ibrahim Kalin, a preluat pe Twitter un articol intitulat “pete întunecate în istoria Franței”, adăugând că “nici trecutul colonialist, nici prezentul lor egocentric nu le garantează superioritatea morală “. “Scopul lor nu este doar de a ataca istoria Turciei, ci a condamna prezentul și viitorul ei. Nu vor reuși ” a insistat el.