Redactor

GENOCID / Dovezi copleșitoare care acuză Turcia otomană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Istoricul turc Taner Akcam, profesor de studii asupra Genocidul armean  la Universitatea Clark din Massachusetts, a lansat arhiva online digitală a probelor adunate de Krikor Guerguerian, un supraviețuitor al genocidului privind atrocitățile din 1915.

Aceste arhive au fost evaluate și digitizate cu ajutorul experților turci și studenților absolvenți ai Centrului Strassler al Universității Clark pentru Studiul Holocaustului și Genocidelor.

Krikor Guerguerian a călătorit în toată lumea pentru a aduna probe care conțin mii de documente originale și nepublicate, inclusiv observațiile  scrise de mână ale lui Naim Bey, un birocrat otoman aflat la Alep, care a participat activ la deportarea și masacrarea armenilor. Sunt prezente și documente de primă mână de la Patriarhia Armeană din Ierusalim. Telegramele codificate, trimise de Talaat Pașa, Ministrul otoman de Interne, precum și ale comandanților armatei și șeful unității  paramilitare sunt printre materialele cele mai remarcabile ale arhivei.

„Accesul la aceste materiale are puterea de a schimba discursul științific și politic, și de a anihila negaționismul turcesc“, scrie profesorul Akcam, menționând că este o datorie să spunem lumii despre dovezile copleșitoare și răspunderea Guvernul turc otoman în exterminarea populației armene.

Arhiva aici> https://wordpress.clarku.edu/guerguerianarchive/

One Response to GENOCID / Dovezi copleșitoare care acuză Turcia otomană

  1. Adriana December 15, 2018 at 3:27 pm

    Turcia Otomana nu a facut astfel de crime doar contra armenilor din acel timp, ei au ocupat atat parti ale Romaniei de azi, ale Ungariei de azi si Bulgariei de asemenea; la noi, in Romania ei amenintau conducatorii de atunci cu moartea daca nu le plateau in mod constant sume de bani, in mod similar cum fac mafiotii de ieri si azi. Iar azi, in mod suprinzator Turcia isi imagineaza ca va face parte din ‘Europa’……dupa toate crimele comise de-a lungul timpului contra atator popoare din Europa si Asia de Vest. Sper din tot sufletul sa nu fie niciodata numiti europeni. Strabunicii nostri si bunicii nostri ne-au spus destule despre istoria Europei.