Gazetadecluj.ro / Ambasadorul Armeniei în România, Sergey Minasyan: Intențiile agresive ale Azerbaidjanului sunt direcționate împotriva armenilor și bunurilor lor din întreaga lume

Timp de zece ani, autoritățile azere au dus o politică de discriminare etnică și economică al cărei scop era modificarea componenței etno-demografice a populației Nagorno – Karabah-ului. Sute de mii de etnici armeni au fost deportați de pe teritoriul Azerbaidjanului și dintr-un șir de localități din Nagormo – Karabah. Turcia a susținut în mod direct Azerbaijanul și este un complice al acestei țări.
Liviu Man: Care este cauza izbucnirii acestui conflict dintre Armenia și Azerbaidjan?
Sergey Minasyan: Conflictul din Nagorno-Karabakh, în faza sa modernă, s-a format ca o problemă politică internațională și regională încă la începutul secolului al XX-lea. După căderea Imperiului Rus, în Caucazul de Sud au apărut 2 state independente: Republica Armenia și Republica Azerbaidjan. Regiunea populată majoritar de armeni, Nagorno-Karabakh, denumită în limba armeană Artsakh, era luată în considerare în cadrul proceselor politico-militare și diplomatice ale acelor vremuri. Momentul fatidic a fost, probabil, decizia din 1921 a Biroului Caucazian al Comitetului Central al Partidului Comunist, potrivit căreia, după sovietizarea Armeniei și Azerbaidjanului, sub presiunea directă a lui Iosif Stalin, această regiune a fost inclusă în componența Azerbaidjanului sovietic. Ca urmare a acestui fapt, timp de zeci de ani autoritățile sovietice azere au dus o politică de discriminare etnică și economică, al cărei scop era modificarea granițelor interne ale regiunii și modificarea componenței etno-demografice a populației Nagorno-Karabakh-ului.
Încercările armenilor din regiune de a se opune politicii de discriminare a Azerbaidjanului Sovietic, începute în anii ’80-’90, până în ultimii ani de existență ai URSS, au dus la pogromuri în masă și deportări ale populației armene care locuia atât în Nagorno-Karabakh, cât și în orașe precum Sumgait, Baku, Kirovabad (Ganja) ș.a. Sute de mii de etnici armeni au fost deportați de pe teritoriul Azerbaidjanului Sovietic și dintr-un șir de localități din Nagorno-Karabakh. În procesul destrămării URSS, în deplină conformitate cu prevederile în vigoare ale constituției și legislației sovietice, pe teritoriul fostului Azerbaidjan sovietic au apărut două formațiuni de stat: actuala Republică Azerbaidjan și Republica Nagorno-Karabakh (Republica Artsakh). Azerbaidjanul nu s-a putut împăca cu acest fapt, iar, în consecință,au continuat pogromurile și deportările începute în anii anteriori, de asemenea au fost demarate acțiuni masive de agresiune împotriva populației Nagorno-Karabakh-ului, care, cu toate acestea, s-au sfârșit printr-o înfrângere militară.
citește interviul, integral pe gazetadecluj.ro