Mihai Stepan Cazazian

Garo Paylan: Casa unui poet distrusă în Turcia pentru că era armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Garo Paylan, de origine armeană, membru al parlamentului turc ca reprezentant al Partidul Democrat al Poporului (HDP), a trimis o scrisoare ministrului turc al culturii și turismului, Mehmet Nuri Ersoy, plângându-se cu privire la distrugerea unei clădiri din Kars, considerată a fi casa unde s-a născut  marele  poet armean Yeghishe Charents.

“Cred că locul memoriei  lui Charents a fost distrus pentru că era armean. Sunteți de acord cu mine? – scrie  Garo Paylan în scrisoarea adresată  ministrului, potrivit lui Ermenihaber.am

Deputatul  a ridicat și alte câteva aspecte în scrisoarea adresată lui Ersoy, și anume:

“Departamentul dvs. putea avea în vedere  un program de reconstrucție a casei Charents și transformarea sa  într-un muzeu al  culturii armene la  Kars?

“V-ați gândit că, distrugând clădirea, veți face să sufere  cei credincioși memoriei poetului, care s-a  născut în această casă?

“Ce măsuri a întreprins sau va întreprinde  ministerul dumneavoastră pentru a arăta că are o atitudine adecvată față de memoria artiștilor  și intelectualilor  armeni și pentru a le păstra moștenirea culturală? “

Agenția de turism Hamshen Tour a publicat anterior imagini care arătau că o clădire considerată, în mod tradițional, ca fiind  locuința lui Charents a fost demolată în Kars.

În fiecare an, mii de turiști armeni veneau la Kars, oraș  istoric al Armeniei apusene, pentru a aduce un omagiu celui considerat  a fi unul dintre cei mai mari poeți ai Armeniei.

Charents s-a născut la 13 martie 1897 în Kars într-o  familie de negustori de covoare. Familia sa provenea dintr-o comunitate armeană din Persia.

după armenews.com