Gânduri de Anul Nou sosite din Armenia !
Sărbătoarea Anul Nou este o tradiție, ce a existat încă din al treilea mileniu î. Hr. în Mesopotamia. Pământul , după ce parcurge în jurul Soarelui 934 milioane de km realizează o rotație completă. Și astfel trece un an. Data de 1 ianuarie a fost stabilită de împăratul roman Iulius Cezar (46 î.Hr.), ca un început al anului, iar festivitățile prilejuite de acest moment își au originea în anticul Babilon (4 mii. ani î. Hr.). Mai târziu a fost preluată de către popoarele vecine. Armenii antici sărbătoreau Anului Nou la 11 august, care coincidea cu ziua victoriei legendarului erou Haik în fața regelui Bel, în anul 2492 î.Hr. În ceea ce priveşte Moș Crăciun, după adoptarea creștinismului, în folclorul european, imaginea acestui moş a fost asociată cu Sfîntului Nicolae (270-345), care, conform tradiției, ajuta pe nevoiași iar ulterior această imagine a fost înlocuită de cel mai așteptat oaspete, de către copii, Moș Crăciun.
Dar ce doresc să le aducă anul 2014, unor oameni din Armenia, pe care i-ați cunoscut și prin intermediul revistei Ararat ? ( precizăm că ordinea în care ne-au răspuns este cu totul întîmplătoare ! ) Iată răspunsul lor:
Areg Miqaelian, cercetător principal la Observatorului din Biurakan
Mie personal nu-mi doresc prea multe. Doresc să lucrez și să obțin rezultate noi în domeniul explorării spațiului, pentru că aceasta este vocaţia mea. Iar oamenilor le doresc în primul rând pace și prosperitate. Aş dori ca armenii să-şi regăsescă valorile adevărate și să nu dea atâtă atenţie celor materiale. Pe primul loc să fie valorile spirituale, morale, onestitatea şi frumuseţea…
Igor Anisimov , traducător, avocat
Sărbătoarea cea mai importantă şi frumoasă este Anul Nou. Desigur, că orice om, are dorinţele mele, şi cred că toate visele devin realitate dacă le doreşti foarte mult. Totuşi sănătatea este cel mai important lucru, fără de care nu te poţi bucura de realizările tale. Doresc şi mie şi dragilor mei sănătate şi fericire. Fericirea pentru fiecare persoană este diferită. Pentru unii fericirea este bunăstarea materială, pentru alţii dragostea sau sănătatea. Pentru mine toate împreună!
Eduard Hambardzumian, regizor,
Aş dori ca 2014 să nu aducă, ci să reducă.. Să se reducă acea distanță, care există între mine şi compatrioţii mei, ceea ce se înseamnă pentru mine un dor nemăsurat, pentru că nu am posibilitatea să petrec prea mult timp acasă, la Erevan. Doresc ca în 2014 să dispară acest sentiment de dor din sufletul celor care trăiesc în afara ţării şi să avem posibilitatea de a fi împreună. În realitate, noi, armenii suntem oameni buni, tocmai de aceea alţii deseori cred că suntem naivi. Numai curajul şi iubirea ne pot uni. Durabilitate şi forţă tuturor! Cred că avem nevoie de acestea.
Abel Abelian, actor, regizor
Ce doresc în 2014? Doresc ca anul viitor să ne aducă sănătate, zâmbet şi fericire. Iar mie sănătate şi noroc, pentru că am multe proiecte de realizat!
Arthur Atanesian, profesor,șef al Departamentului de Sociologie Aplicată de la Universitatea de Stat din Erevan
Anul 2014, ca dată, ne aminteşte de Primul Război Mondial de acum 100 de ani, în urma căruia s-a schimbat în mod semnificativ harta politică a Europei, starea economică şi militară a ţărilor europene, s-a distrus Rusia ţaristă, ş.a.m.d. Acum toate acele evenimentele politice au trecut însă omenirea continuă să gândească prin termenii provocărilor, războaielor. În anul următor va fi centenarul Primului Război Mondial, iar peste un an 2015, se vor împlini 100 de ani de la primul Genocid planificat şi îndeplinit de către Imperiul Otoman. Astăzi, Turcia își prezintă oferta de aderare la Uniunea Europeană. Ce doresc în 2014? Doresc ca evenimentele de acum 100 de ani să nu mai aibă loc niciodată, ca fiecare om, popor, uitându-se la diverse emisiuni, rapoarte, filme, citind cărţi referitoare la conflicte, crimele din lume şi vizitând muzee, să realizeze clar ce înseamnă războiul şi să-l refuze. Să înveţe să gândească ca un om matur şi să nu se mai ″joace″ niciodată de-a războil.
Unul din citatele mele preferate despre conducere îi aparţine lui Donald H. McGenon, care spune: ″Conducerea este acțiune, nu poziţie”. Doresc ca 2014 să fie un an de acțiune, să fim capabili să ne reînnoim angajamentele, şi să ne regăsim energia de a îmbunătăți viața în comunităţi, regiuni sau ţări. Să fie un an de fericire şi mari realizări!
Artur Hayrapetian, scriitor, publicist
Urez poporului meu sănătate şi mult noroc, fără pierderi umane. Să dea Domnul ca 2014 să ne ferească de duşmani vizibili şi invizibili. La Mulţi Ani!
Lilit Tandilian, realizator de radio
Aş dori ca Moş Crăciun să trăiască într-o ţară visată de el înconjurată de oameni. Aş dori ca pe faţa oamenilor să apară un zâmbet sincer şi sănătos, ca anul 2014 să aducă pace, iar prietenii mei dragi să nu se întristeze niciodată şi să fie întotdeauna lângă mine.
Aș dori ca anul 2014 să aducă bunătate și prosperitate pentru ca oamenii să fie plini de energie pozitivă, ignorând dificultățile vieții. Iar eu să fac încă un pas înainte în viața creativă şi, desigur, iubire şi pace alături de dragul meu soț.
Hraciuhi Utmazian, realizator, redactor-şef
Să fie un an de sănătate a sufletului şi corpului, pace şi fericire. Iar pentru aceasta trebuie să muncim un pic, să nu învinuim pe alţii şi să ne uităm în sinele nostru punându-l în armonie. Numai aşa putem avea pace. Să nu uităm de sănătate, care este de fapt cea mai importantă! Şi din când în când să ne viziteze norocul.
Lyusia Lyubimova, realizator emisiuni radio
Aş dori ca Moş Crăciun să-mi aducă…o familie, cu tot ce înseamnă ea: soţ, copii,
probabil și problemele pe care le implică ( o familie) adică rutină dar şi reuşite. La mulţi ani!
Aş dori ca al treilea meu copil să fie băiat, ca anul 2014 să ne aducă fericire şi sănătate în familii, pentru că o familie sănătoasă înseamnă și un stat sănătos.
Vardanush Petrosian, nutritionist, gastroenterolog
Eu păstrez în secret dorințele mele. Le scriu pe o hârtie pe care o păstrez până la îndeplinirea lor. Iar, în general, vreau ca ţara noastră să prospere, fiecare om să fie la locul lui şi să fie mai atent faţă de cel de lîngă el. În rest totul va fi bine.
Elena Ciobanian, jurnalist, realizator de radio şi reporter de televiziune
Sigur că totul va fi bine, numai dacă credem în minuni, uităm pentru o clipă de momentele triste din trecut, să iertăm pe cei care ne-au jignit, să zâmbim, chiar dacă în jurul nostru este rece şi întunecat și să ne punem o dorinţă, căci anul 2014 o va îndeplini sigur.
Crăciun Fericit şi la Mulţi Ani!